Osveštan krst u crkvi Svete Trojice u Blaznavi kod Topole !!!

  • Autor, foto : Dragoslav Spasić

08/06/2020

Topola-U Blaznavi, selu u opštini Topola, u utorak 9. juna od 16 časova, svečano je obeleženo osveštanje krsta i zvona crkve u izgradnji posvećene Svetoj Trojici.


Liturgiju je služio episkop Šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Oplenačkog namesništva. Meštanima i okupljenim vernicima obratio se predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović.
U Blaznavi je pre više od 200 godina zapaljena i porušena poslednja od četiri crkve – tri manastira i jedna crkva. Krajem avgusta 2017. godine u ovom selu su osveštani temelji crkve posvećene Svetoj Trojici. Za ove tri godine put neba uzdigla se nova svetinja čija su zvona i krst u utorak osveštani.
Krst i zvona je osveštao Vladika Šumadijski Jovan .
Krst je ovoj svetinji u izgradnji donirao poznati privrednik Dragomir Savić -Micoje .


Ovom svetom činu uz prisustvo velikog broja meštana iz Blaznave, skup su uveličali predsednik opštine Topola Dragan Živanović, predsednik SO Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović, proslavljeni fudbaler Boško Đurovski i ostale poznate zvanice .

Posle svečanosti Vladika Jovan je čestitao slavu a Jovanović je dao intervju gde je govorio o istoriji Blaznave, inače njegovog rodnog sela u topolskoj opštini :
,,Avgusta 2017. g. su postavljeni i osveštani temelji nove crkve a danas krst i zvona. Radilo se sredstvima meštana Blaznave uz pomoć donatora i dosadašnji radovi su dostigli 100 000 e“, rekao je Jovanović. Takođe je govorio i o nazivu mesta Blaznava koja se naziva po Blaži a u ovom selu se nalazio trgovinski konzulat grada Dubrovnika. Blaznava je posle Goroviča najstarije mesto u ovom delu Šumadije nastalo 1476. g. i imala je u prošlosti tri manastira i jednu crkvu i sve je to porušeno tokom dugovekovne istorije“, rekao je naš sagovornik.

Možete pogledati i video snimak i čuti još interesantnih činjenica vezanih za istoriju Blaznave i takođe videti i šta se događalo tokom današnje svete liturgije.

VESTI GRADA TOPOLA