Obeležen Dan Opštine Topola

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop Šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Oplenačkog namesništva sa gostima u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu, danas je otpočela proslava Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, dan koji Topola proslavlja kao Dan svoje Opštine.

Foto Neša

Veliki broj građana po završenoj liturgiji krenuo je iz porte sa litijom do zgrade Opštine gde je presečen slavski kolač.
U bioskopskoj dvorani održana je svečana sednica Skupštine opštine Topola. Pored odbornika, predsednice Skupštine opštine Jasne Vuković predsednika opštine Vladimira Radojkovića, narodnog poslanika Dragana Jovanovića, članova opštinskog Veća, sednici je prisustvovao i veliki broj uglednih ličnosti našeg privrednog i političkog života.
Sa govornice prisutnima su se obratili predsednica Skupštine opštine Jasna Vuković, Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predsednik opštine Topola, Vladimir Radojković, a u ime dobitnika priznanja Šumadijski episkop Jovan. Predsednik opštine Vladimir Radojković uručio je nagrade i priznanja slavodobitnicima o kojima Skupština opštine Topola donosi odluku – Povelje Rođenje Presvete Bogorodice, Zahvalnice i Pohvale i zlatnike nosiocima Vukovih diploma.
Povelje ,,ROĐENjE PRESVETE BOGORODICE” za doprinos u razvoju opštine Topola dobili su: -Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije; -Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije; -Njegovo Preosveštenstvo Šumadijski episkop Jovan; -Nebojša Glišić, arhitekta iz Šuma; Igor Duljaj, fudbalski trener, šef stručnog štaba FK Partizan.

ZAHVALNICE za pomoć u razvoju opštine Topola dobili su: -Rajka Rosić, službenik Opštinske uprave opštine Topola; -Dalibor Kocić, direktor za tehničke poslove JKSP “Topola“; -Slađana Delić, nastavnica razredne nastave; -Dr Gordana Mladenović, specijalista opšte medicine; -Aleksandar Petković iz Krćevca; -Učenici O.Š. „Karađorđe“ iz Topole koji su osvojili državno prvenstvo u odbojci; -Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“; -Nenad Urošević iz Topole; -Dr Goran Blagojević iz Krćevca; -Miroslav Šević iz Topole.
Pored toga, Skupština opštine Topola na sednici održanoj 13. septembra donela je odluku od dodeli pohvala i zlatnika nosiocima Vukovih diploma za postignute rezultate tokom školovanja. Pohvale i zlatnici na svečanoj sednici dodeljeni su:
Osnovna škola „Karađorđe“ Topola: -Nina Petrović, -Kristina Nikolić, -Vuk Filipović, -Tanasije Savić, -Nikolina Milanović.
Osnovna škola „Milan Blagojević“ Natalinci: -Maja Nikolić.
Srednja škola „Kralj Petar I“ Topola: -Tamara Damljanović, -Elena Jakovljević, -Natalija Nešić, -Jana Pavlović, -Marica Plećević, -Marija Radosavljević, -Lara Maslovarić, -Stefan Stojadinović, -Anđela Reljić.
OBRAZLOŽENjA za dodelu nagrade ,,ROĐENjE PRESVETE BOGORODICE“:
-Aleksandar Martinović, Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije za nesebično angažovanje, podršku i pomoć u realizaciji projekata koji doprinose kvalitetnijem pružanju usluga lokalnoj samoupravi, građanima i privredi od kojih se ističu projekat Rekonstrukcije sportske sale u Srednjoj školi „Kralj Petar I“ Topola – prva faza gde je ministarstvo odobrilo 28. miliona dinara, projekat Dogradnje elektrodistributivne mreže (do 1kv) – Javno osvetljenje i racionalizacija potrošnje električne energije javnog osvetljenja na teritoriji opštine gde je ministarstvo odoborilo 15. miliona dinara, donacija 20 laptopova Opštinskoj upravi opštine Topola kao i druge vrste pomoći i podrške koje je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu na čelu sa ministrom Aleksandrom Martinovićem pružalo opštini Topola.

-Najveće priznanje opštine Topola nagrada „Rođenje Presvete Bogorodice“ ide u ruke Goranu Vesiću, Ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije. Izborom za Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić vredno i predano radi na razvoju Srbije, a samim tim i Topole. U ovoj građevinskoj sezoni Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdvojilo je više od 360 miliona dinara za izgradnju magistralnog puta Topola – Kragujevac. Takođe, je izdvojilo 30 miliona dinara za uređenje ulica u Topoli. Opština Topola je sa resornim ministarstvom na čijem čelu je ministar Goran Vesić, potpisala sporazum o unapređenju komunalne infrastrukture u varoš Topoli vrednom oko milion evra. No, ono najvažnije, ministarstvo koje predvodi Goran Vesić privodi kraju projektnu dokumentaciju za izgradnju auto puta „Vožd Karađorđe“ kojim će opština Topola po prvi put u svojoj istoriji imati direktnu povezanost auto putem sa Beogradom, Lazarevcem, Velikom Planom, a brzom saobraćajnicom sa Kragujevcem. Trud, posvećenost i energija Gorana Vesića su samo dali lični pečat radu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i projektima koji povezuju ljude i mesta u Srbiji. Želimo ovom nagradom da obavežemo Gorana Vesića da Topolu doživljava kao svoju drugu kuću koju treba čuvati i sa vrednim šumadincima stalno dograđivati.
-Jovan Mladenović, Episkop šumadijski od 1. septembra 2002. godine, rođen je 11. septembra 1950. godine u selu Dobračama kod Arilja, od oca Radojka i majke Stane, rođene Karaklajić. Nakon izbora za Episkopa šumadijskog na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske Crkve 2002. godine, treći Episkop šumadijski postaje 1. septembra iste godine, kada je u kragujevačkoj Svetouspenskoj Sabornoj crkvi ustoličen od strane Episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, administratora Šumadijske eparhije. Vladika Jovan je u periodu od 2002 do 2020. godine osveštao više od devedeset novizgrađenih i potpuno obnovljenih parohijskih hramova. A za više od pedeset bogomolja od kojih su neke i završene, osveštao je temelje u periodu od 2002. do 2020. godine. U svakom arhijerejskom namesništvu osveštani su novi parohijski domovi, crkvene sale, ikonostasi, zidni živopisi, česme, palionice sveća. Samo na teritoriji opštine Topola, puržio je svesrdnu pomoć u izgradnji i obnovi crkava u Božurnji, Blaznavi, Vinči, Kloki, a pored toga Njegovo Preosveštenstvo uvek rado i sa velikom ljubavlju dolazi u Topolu i vrši bogosluženja u crkvama i manastirima na teritoriji opštine Topola. Vladika Jovan šumadijski poznat je po vrlo dobrim i iskrenim odnosima koje uspostavlja sa mnogim činiocima društvenog života u Eparhiji i celoj Srbiji – državnim institucijama, političarima (bez obzira na pripadnost), privrednicima, naučnim i kulturnim ustanovama i poslenicima, umetnicima. Episkop šumadijski Jovan (Mladenović) autor je više bogoslovsko-pastirskih radova koji su objavljeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama.
-Nebojša Glišić, rođen 26.juna 1971. godine u Kragujevcu, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Potiče iz ugledne porodice Glišić iz sela Šume kod Topole. Osnivač je arhitektonskih biroa „MODULAR“ u Srbiji i Crnoj Gori i „MODULUX“u Luksemburgu . Arhitekta Glišić je jedan od osnivača i kustus Balkanskog bijenala arhitekture koje okuplja najznačajnije arhitekte Balkanskih država kao i naše najuspešnije arhitekte u svetu. Sa preko 350 izloženih radova i sertifikatom međunarodne manifestacije, bijenale predstavlja jednu od najvećih profesionalnih događaja u ovom delu Evrope. Svoj dugogodišnji profesionalni rad nesebično daruje kako svojoj Šumadiji tako i ostalim kulturno-istorijskim mestima Srbije, a posebno Kosovu i Metohiji. Od početka profesionalne karijere inovatnim koracima ulazi u srž arhitektonskog projektovanja i jedan je od pionira 3D projektovanja u Srbiji. Živi i radi u Luksemburgu ali se uvek vraća svojoj postojbini. Do sada ima opus preko 300 projekata u Srbiji i inostranstvu od kojih su mnogi izvedeni i krase svetske metropole kao i naš glavni grad. Poseban akcenat svog profesionalnog rada daje srpskom graditeljskom nasleđu, očuvanju najznačajnijih kulturno-istorijskih celina, verskih objekata, sakralnih objekata i tradicionalnih objekata. Nesebično poklanja projekte i jedan je od najvećih donatora-arhitekata kod nas. Deo riznice poklonjenih projekata su:Spomen kompleks Zejtinlik, Kosančićev venac sa centralnom zonom, Kuća Mike Alasa, Geozavod-pomen Luke Cerovića velikog dobrotvora. Projekat crkve Vaznesenje gospodnje Despota Stefana Lazarevića u Goroviču kraj Topole. Za kratko vreme našoj varošici darivao je:
1.Projekat Rekonstrukcije, sanacije i adaptacije Kraljevske vinarije na osnovu kojeg su dobijena novčana sredstva u iznosu od 1,200,000,00evra.
2.Projekat Rekonstrukcije parternog uređenja ulice kneginje Zorke
3.Projekat Rekonstrukcija,sanacija i adaptacija sportske sale u OŠ“ Karađorđe“ u Topoli
4.Projekat rekonstrukcije depadansa na Oplencu
5.Projekat uređenja fudbalskog terena u selu Šume
I kao najznačajniji projekat i najvredniji je Projekat sanacije crkve Vaznesenje gospodnje Despota Stefana Lazarevića u Goroviču kraj Topole. Zbog celokupnog profesionalnog i ljudskog angažovanja na očuvanju spomenika kulture i kulturno-istorijskih dobara arhitekta Glišić zaslužuje da bude nosilac ovako značajnog priznanja.
-Igor Duljaj iz Topole, rođen je 29. oktobra 1979. godine i nakon završenog osnovnog obrazovanja u Topoli, sportsku karijeru je nastavio preko mlađih kategorija FK Partizan, prvog tima Partizana, reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Srbije, sve do ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka i ruskog Sevastopolja sa Krima pa do današnjih dana kada je prvi trener Partizana. Iako je u prošlosti imao bogatu fudbalsku internacionalnu karijeru, uvek je bio posvećen porodici i Topoli. Osvajač je najvećih klupskih priznanja – sa Partizanom tri klupska prvenstva 1999, 2002 i 2003, dva nacionalna Kupa 1998 i 2001, sa Šahtjorom prvenstvo Ukrajine 2005, 2006, 2008 i 2010, Kupa Ukrajine 2004 i 2008, Superkupa Ukrajine 2005 i 2008 i Kupa UEFA u sezoni 2008/09. Nakon igračke karijere, završio je školovanje za profesionalnu trenersku licencu u Ukrajini gde je otpočeo uspešnu trenersku karijeru u Šahtjoru odakle se vratio u Srbiju u stručni štab Partizana 2019. godine i gde je od 2022. godine do danas prvi trener Partizana. Topola se ponosi Igorom Duljajem koji je često i rado viđen u svojoj kući i gradu. Vreme je da se Topola dodelom nagrade „Rođenja Presvete Bogorodice“ seti svog najvećeg sportiste današnjice i time promoviše i pospeši inače jak sportski duh Topole u svim sportovima.
OBRAZLOŽENjA za dodelu nagrade ZAHVALNICE:
-Rajka Rosić rođena 25.08.1958. godine u Topoli. Osnovnu i srednju školu završila je u Topoli, a potom završava Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Tokom svoje profesionalne karijere u opštini Topola, sve poslove i radne zadatke obavljala je savesno i odgovorno. U opštini Topola provela je ceo radni vek i 25.08.2023. godine odlazi u zasluženu penziju i na ovaj način Skupština opštine Topola joj dodeljuje zasluženo priznanje.
-Dalibor Kocić iz Topole, rođen je 14. jula 1973. godine i nakon završenog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u rodnom Vlasotincu, studiranje nastavlja u Kragujevcu na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde 1999. Godine stiče zvanje diplomiranog biloga. Posle osnovnih studija se opredeljuje za sanitarnu biologiju i sanitarno inženjerstvo za šta se specijalizacijom na Višoj tehnološkoj školi u Aranđelovcu trajno odlučuje da svoj doprinos zajednici daje bavljenjem u oblasti higijenske ispravnosti vode i njene prerade. Nakon završenih studija, formirao je porodicu u Topoli. Oženjen je i ponosni roditelj jednog studenta i jednog srednjoškolca. Od 2004. godine veran je i odan radnik JKSP Topola. Kao dugogodišnji rukovodilac Sektora za proizvodnju i tretman pitkih voda, uspešno se sa svojim kolegama bavi prikupljanjem i distribucijom svih raspoloživih površinskih i dubinskih voda i brine o njihovoj sanitarnoj ispravnosti. Samo građani Topole znaju koliko je svaka raspoloživa kap vode u opštini Topola bitna i dragocena, naročito u letnjem i jesenjem periodu. U prethodnim godinama, Dalibor Kocić uspeo je da od postrojenja za preradu pitke vode u Jarmenovcima napravi pouzdano i visoko opremljenu fabriku vode, a sve raspoložive rezervoare na Oplencu i izvorišta oko Topole osposobi za pouzdano vodosnabdevanje. Iako nije rodom iz Topole, Topolu je prihvatio kao svoju i Topoli uspešno već dve decenije daje svoj profesionalni doprinos u brizi ka dobrom kvalitetu vode za piće uprkos svim prirodnom i tehničkim nedaćama.
-Slađana Delić rođena je 1960. godine u Užicu. U svom rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu, a zatim Pedagošku akademiju i stiče zvanje nastavnika razredne nastave. Po završetku Pedagoške akademije, 1983. godine počinje da gradi svoju prosvetnu karijeru u Osnovnoj školi „Karađorđe“ u izdvojenom odeljenju u Ovsištu, nakon toga u Žabaru, a zatim u matičnoj školi u Topoli. Maksimalno je posvećena svom poslu i požrtvovano ga obavlja sa velikom ljubavlju i entuzijazmom već 40 godina. Tokom svoje karijere osvajala je sa učenicima mnogobrojne nagrade na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima. Posebno treba istaći njen rad u dve smene tokom pandemije korona virusa, kada je svoje znanje nesebično davala deci u vanrednim okolnostima. Slađana je supruga i majka dva sina: Marka – doktora bogoslovskih nauka na fakultetu u Tibingenu u Nemačkoj i Lazara – trenera KK „Karađorđe“ iz Topole.
-Gordana Mladenović, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli. Kroz 25. godina rada sa pacijentima u našoj opštini, pružila je mnogo stručnosti koja se samo uvećavala kroz godine, a pre svega požrtvovanost, nesebično uložena energija i najbolja volja u pružanju zdravstvene zaštite meštanima našeg grada. Iza nje stoje stotine zadovoljnih pacijenata, a svakodnevno putovanje na relaciji Beograd – Topola nije umanjilo njenu volju i želju da pruži svoj profesionalni maksimum, da pokaže posvećenost prema pacijentima koji joj istu uzvraćaju. Zbog odlaska u penziju dr Gordane Mladenović, Skupština opštine Topola želi da dodeli ovo priznanje imenovanoj, koje joj zasluženo pripada.
-Aleksandar Petković iz Krćevca, rođen 1987. godine. Aleksandar Petković je aktivni građanin sela Krćevca. Učesnik je svih aktivnosti i svih akcija u samom selu. Svojim zalaganjem daje neizmeran doprinos opstanku fudbalskog kluba, a najveći Aleksandrov doprinos građanima Krćevca je poklon parcele za izgradnju crkve u centru Krćevca.
-Učenici O.Š. „Karađorđe“ iz Topole koji su osvojili državno prvenstvo u odbojci na čelu sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Slavicom Kojić. Učenici O.Š. „Karađorđe“ Topola imaju dugu tradiciju da budu istaknuti u nastavi fizičkog vaspitanja, a naročito u odbojci. Veliki doprinos dao je nastavnik Mija Todorovoić kada su se osvajala prva mesta u odbojci. Tako su bili prvaci Srbije 1970. godine, prvaci Jugoslavije 1976. godine, prvaci Srbije 1980. godine. Doprinos nastavnika Dragana Tomasovića takođe je bio značajan period u treninzima odbojke. Uspešnu tradiciju nastavljaju i sledeći učenici:
Saša Radovanović
Novak Radojčin
Veljko Filipović
Aleksandar Đurić
Kosta Matić
Nikola Tomasović
Danijel Radenković
Ignjat Živanović
Lazar Andrejić
Igor Milanović
Lazar Pavlićević
na čelu sa nastavnicom Slavicom Kojić. 2023. godine, osvajaju državno prvenstvo u odbojci i još jednom potvrđuju da je Topola – grad odbojke.
-Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“ počeo je sa radom 15. maja 1948. godine da bi već 29. novembra 1948. godine premijerno stupio na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu uz pratnju orkestra Beogradske opere i tamburaškog orkestra Radio Beograda. Tako je već na prvom nastupu započeo saradnju sa reprezentativnim umetničkim institucijama Srbije što će postati i tradicija. Ansambl postaje prava umetnička reprezentacija i od prvog dana okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti tradicionalne igre, muzike i pesme. Ansambl „Kolo” na umetnički način interpretira igre i pesme srpskog naroda i etničkih grupa i populariše ih preko svojih koncerata u Srbiji i u inostranstvu. U duhu dobre saradnje i očuvanja tradicije Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“ sa velikim zadovoljstvom je prihvatio poziv opštine Topola i Kulturnog centra Topola da u okviru manifestacije „Oplenačka berba“ izvede koncert na Vinskom trgu u centru Topole dana 06. oktobra 2023. godine sa početkom u 20.00 bez naknade. O ansamblu „Kolo“ može se govoriti samo u superlativu ali kako je „Kolo“ uspevalo i uspeva da održi svoj vrhunski kvalitet, na koji način i dalje fascinira publiku i kako osvaja nagrade možda je najbolje objasnio belgijski kritičar rečima:
„U njihovim igrama nema nikakve izveštačenosti, sve je prirodno, sve dolazi iz srca i sve ide pravo u srce“.

-Nenad Urošević, rođen 01.09.1981. godine u Aranđelovcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Topoli, a potom završava Tehnički fakultet u Čačku. Od pre dve godine nalazi se na mestu predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oplenac i za to vreme postiže izuzetne rezultate. Obnavlja se kompletna fasada na vatrogasnom domu u Topoli, vrši se zamena pvc stolarije. Daje izuzetan doprinos za vreme proglašene vanredne situacije usled obilnih padavina 2023. godine kao i na saniranju požara u romskom naselju u Torovima. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu donirao je terensko teretno vozilo nisan navaro. Oženjen je, otac dvoje dece.
-Dr Goran Blagojević rođen je 17.02.1970. godine u Aranđelovcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Topoli. Medicinski fakultet završio u Beogradu 1996. godine, a od 1997. godine zaposlen u Zdravstvenom centru Aranđelovac. Radio u službama hitne medicinske pomoći, medicini rada i kućna nega i lečenje. 1999. godine upisuje specijalizaciju iz opšte hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu koju završava 2005. godine. Od 2008. do 2013. bio je načelnik službe opšte hirurgije,a od 2013. do 2016. godine obavlja funkciju direktora Zdravstvenog centra Aranđelovac. Član je Opštinskog veća opštine Aranđelovac zadužen za resor zdravstva od 2012. godine do danas. Oženjen je sa suprugom Sanjom, otac troje dece.
-Policijski službenik Miroslav Šević, pripadnik je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 25. Oktobra 1992. godine, raspoređen na poslovima vođe bezbednosnog sektora i isti je u svom dugogodišnjem radu postigao izuzetne rezultate na unapređenju bezbednosne zaštite svih građana i njihove imovine na području opštine Topola. Takođe, policijski službenik Šević Miroslav je svojim radom doprineo da se edukacija mladih policijskih službenika podigne na jedan viši nivo.

Izvor: O.T.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA VESTI GRADA TOPOLA