Na današnji dan 1877. godine izbila Topolska buna !!!

  • Izvor: Srpska enciklopedija/ Dragana Marinković

06/12/2020

Za vreme mobilizacije, uoči Drugog srpsko-turskog rata, jedan bataljon vojske je nakon odbijanja da položi zakletvu, nekoliko dana držao vlast u Topoli. Cilj je bio da se svrgne vladavina Milana Obrenovića i na vlast dovedu Karađorđevići. Vojska je ugušila pobunu 11.decembra 1877. godine.


rong>Kada je počela mobilizacija na Stanovljanskom polju blizu Kragujevca, postojalo je šest bataljona koji su trebali da polože zakletvu. Lepenički bataljon sa 443 vojnika odbio je da položi zakletvu. Pobunjena vojska krenula je prema Kragujevcu, u kom je nastala panika da će pobunjenici da upadnu u grad. Međutim, pobunjenička vojska krenula je prema Topoli.


Topola je četiri dana bila pod kontrolom pobunjenika. Iz Beograda je 11. decembra stigla stajaća vojska koja je brzo savladala i pohvatala pobunjenike.Za vođu zavere optužen je Aćim Čumić jer je bio povezan sa Karađorđevićevim pristalicama. Na smrt su osuđeni pobunjenici Živić, Begović, pop Panta, Golobočanin, Aćim Čumić i Jevrem Marković. Čumić i Golobovčanin su pomilovani, a ostali su streljani maja 1878. godine.

VESTI GRADA TOPOLA