Anica, novi dragulj Topole u poeziji

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Filip Marković

Topola- Topola ima svog dragulja, devojku koja svoju maštu piše na papirima. Poezija je njen hobi, pored teškog fakulteta koji pohadja.

Foto:Anica Manojlović

Mlada Anica Manojlović, iz sela Blaznava kod Topole, ima samo 19 godina i pohadja psihološki fakultet,

Takodje, pored brojnih obaveza stgla je objavi zbirku pesama pod nazivom „Malo polje pšenice“,
„Malo polje pšenice“ je premijerno promovisana na Banjalučkom takmičenju, pod nazivom „Banjalučki Pjesmoboj“.

Anica je prošle godine na takmičenju, koje je prvi put tada organizovano, osvojila prvo mesto, a u sklopu nagrade bila je zbirka pesama koja je trebala da se promoviše na narednom takmičenju, što je i bio slučaj ove godine.

Ona je prva pobednica ovog takmičenja koje organizuje organizacija Kult-art iz Banjaluke. O tome kako je tekla izradnja cele zbirke rekla nam je Anica:
Tokom cele godine bili smo u kontaktu, u dogovoru oko zbirke i izradnja korica. Korice je radila moja drugarica iz odeljenja, Katarina Radosavljević. Takođe, čula sam se sa raznim pesnicima koji su me usmeravali i bili mentori, pre svega Toda Nikoletić. Recenzije su pisali Pero Zubac i Milica Bakrač, što je za mene velika čast.“

O tome šta sam naziv zbirke treba da znači i šta se u samoj zbirci nalazi, Anica je navela:
„Ime zbirke „Malo polje pšenice“ treba da predstavi sve ono što je u zbirci, a u knjizi nema pesama o pšenici, vec o hlebu, njivama, mom selu, selima iz okruženja, porodici i svemu onome što objedinjuje pšenica, a to su ljubav, sreču, tugu, žalost, kroz motive sela, njiva itd.

Ona je takodje izuzetna učenica, završila je Drugu Kragujevačku gimnaziju, a sada pohadja prvu godinu Psihološkog fakulteta. Jedna osoba iz osnove škole ostavila je izuzetan trag u njenim ostvarenjima-naime, kako Anica kaže, išla je u OŠ „Živko Tomić “ u Šatornji.
„Srpski jezik mi je predavala Andrijana Đokić-Ristić koja je dosta zaslužna što se u meni probudila ljubav prema poeziji. Mislim, ja pišem od 6. godine, ali je ona sve to dovela u red i hvala joj mnogo na tome“, navodi Anica.

Promocija knjige je održana u Banjaluci 10. novembra 2022. godine. Nešto više o utiscima na samoj promociji izjavila je:
„Na promociji su bili i recenzenti, Milica Bakrač i Pero Zubac, a imala sam i sjajnu muzičku pratnju na violončelu od strane Une Šušnice. Kao velike iznenađenje na kraju, organizatori su mi doveli Branimira Rosića, on je kantautor, i jednu moju pesmu je komponovao i izveo prvi put na Banjalučkom Pjesmoboju, ja je do tada nisam čula, bilo je prelepo i baš sam bila iznenađena“…

Tokom razgovora sa Anicom, saznali smo da sprema uskoro i svoju promociju knjige u rodnoj Topoli. Ona je pre svega pokazala da mašta moze svašta, i da samo vrednim trudom i radom mogu da se dosegnu velike visine, a mi verujemo da je ovo samo jedna od mnogo mnogo zbirki koje če ona objaviti u narednim godinama..

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA TOPOLA