ŠTA JE DEČJI NAUČNI KAMP?

  • Izvor: O.Svilajnac

06/03/2020

Svilajnac- Dečji naučni kamp (DNK) je osmišljen tako da se deca u društvu vršnjaka, u stimulativnom okruženju, na zanimljiv i interaktivan način bave naukama u saradnji sa odraslima koji rade u ovim oblastima. 

Cilj kampa je podstaći decu da razvijaju način razmišljanja koji je otvoren za eksperimentisanje, grešenje, rizikovanje i inovaciju. U Prirodnjačkom centru u Svilajncu bavimo se temom evolucije.

Na Dečjem naučnom kampu učestvuje 25 dece koja idu u šesti i sedmi razred različitih osnovnih škola u Svilajncu. Kamp se organizuje od 5. do 8. marta u prostorijama Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu. 

Tokom kampa timovi dece će zajedno sa jednim naučnim demonstratorom krenuti od istraživanja pojma evolucije koji će sagledati iz ugla različitih disciplina, preoblikovati u nacrt svog projekta i oslisliti naučni eksponat koji može imati raznolike forme. To znači da su oblasti koje će biti uključene u program veoma raznovrsne i sami timski projekti zavise i od dečjih interesovanja.


Očekujemo da će na kampu nastati projekti koji temu evolucije istražuju kroz hemiju, biologiju, geografiju, fiziku, tehnologiju, umetnost. Poslednjeg dana kampa, 8. marta rezultati rada grupa će biti predstavljeni na otvorenoj izložbi koja počinje od 13.00 časova.

 DNK organizuje Centar za promociju nauke zajedno sa Prirodnjačkim centrom, a sve u okviru evropskog projekta SySTEM2020 koji se bavi učenjem nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike van školskih učionica. 

Projekat SySTEM2020 je finansiran od strane Evropske komisije u okviru Horizont 2020 programa.

VESTI GRADA SVILAJNAC