Obeležen dan opštine Svilajnac!!!

  • Izvor/foto : Opština Svilajnac

02/07/2018

[views]

Svilajnac-Svečana akademija u Centru za kulturu Svilajnac otvorena je himnom „Bože pravde“, a potom je predsednik opštine Predrag Milanović pozdravio goste među kojima su pored odbornika, bili rukovodioci opštine Svilajnac, predstavnici privrede, školstva i kulture, građana, medija i predstavnici opština Radovljica iz Slovenije, a takođe i predstavnici okolnih opština Šumadije i Pomoravlja.

trong>Predsednik Milanović, nakon predstavljanja najvažnijih projekata koji su urađeni ili su u toku, uručio je novčane nagrade učenicima generacije i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima iz nastavnih predmeta. U ime nagrađenih učenika obratila se Milica Stojadinović, đak generacije Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika Svilajnac koja je istakla da su učenici zahvalni što opština misli na njih, što podržava uspehe i podstiče ih da budu još bolji jer se trud isplati.
Opštinska priznanja uručena su za doprinos razvoju i afirmaciji opštine. Ovogodišnji priznanja uručena su:
1. PROFESORU DOKTORU RADMIU JOVANOVIĆU, posthumno
Na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” u Beogradu prešao je put od lekara specijaliste, načelnika Odeljenja za patološku trudnoću do direktora. Doktorirao je 1978. godine a u zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta izabran je 1989. godine. Dr Radmio Jovanović bio je bio generalni sekretar Udruženja perinatologa Jugoslavije, a potom i predsednik Udruženja. Bio je član Srpskog lekarskog društva, dugogodišnji predsednik Ginekološko-akušerske sekcije i Sekcije za perinatalnu medicinu. Bio je član Naučnog veća i Predsedništva Akademije, a za predsednika Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva izabran je 2005. godine. Dr Radmio Jovanović objavio je 350 radova u inostranim i u domaćim časopisima. Dobitnik je više priznanja i nagrada, nosilac je Ordena rada sa srebrnim vencem, Povelje Srpskog lekarskog društva, diplome Zbora liječnika Hrvatske, diplome Društva ginekologa i akušera Makedonije, poljskog priznanja „Heliodor Svijenciski”, medalje ,,Dr Nikola Hadži-Nikolić” i nažalost, dan pred smrt, uručena mu je Nagrada za životno delo.

2. PROFESORU ŽARKU LjUBISAVLjEVIĆU IZ SVILAJNCA
Rođen je u Svilajncu 1934. godine. Posle završene Gimnazije završio je studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer jugoslovenska književnost i srpski jezik. 1969. godine dolazi u Svilajnac i predaje u Školi učenika u privredi gde je radio i kao profesor i kao direktor škole. Nakon reforme školstva 1980. godine postavljen je za direktora škole a 1991. godine, posle povratka klasične gimnazije, vraća se u nastavu i poslednjih 5 godina radnog veka predaje srpski jezik i književnost. Pored ljubavi prema školi kao mlad čovek veoma je voleo sport. Igrajući za FK „Radnički“ osetio je koliko je vezan za Svilajnac i Svilajnčane.

3. REŽISERU KOKANU MLADENOVIĆU
Režiser je velikog broja pozorišnih predstava. Sa uspehom je režirao u pozorištima Srbije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bio je umetnički direktor pozorišta „Dadov“, stalni reditelj i umetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik pozorišta Atelje 212 u Beogradu. Predstave režisera Kokana Mladenovića pobeđivale su na festivalima profesionalnih pozorišta u Srbiji i na međunarodnim festivalima u Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Za svoj rad dobio je nagradu „Bojan Stupica“, najveće priznanje za režiju u Srbiji, kao i mnoge druge značajne nagrade. Kokan Mladenović je učestvovao na više projekata u Svilajncu i osvedočeni je prijatelj našeg grada. Najznačajnija saradnja ostvarena je sa pozorišnom predstavom „Julije Cezar“ Vilijama Šekspira, koja je srpsku premijeru imala je u Svilajncu 19. novembra 2015. godine. Plodnu saradnju sa rediteljem, Svilajnac će nastaviti od septembra kada je planirano postavljanje predstave prema motivima pripovetke Ive Andrića, u produkciji Centra za kulturu Svilajnac.

4. PROTOJEREJU STAVROFORU U PENZIJI TOMISLAVU PANIĆU
U selu Dubravica odslužio je prvu liturgiju i tu ostao na službovanju. Svešteničku dužnost počeo je obavljati 1956. godine. Posle godinu dana dobio je na opsluživanje selo Ostrovo gde je obnovio crkve i uz pomoć vernika sazidao parohijske domove u kojima sada stanuju nadležni sveštenici. 1979. godine Vladika Hrizostom ga je premestio u svilajnačku parohiju. Odlikovan je svim odlikovanjima Pravoslavne crkve, a najveće odlikovanje je dobio od Svetog Arhijerskog Sinoda, naprsni Krst.

5. PRIVREDNOM DRUŠTVU “A&D WOOD” D.O.O. DUBLjE
Privredno društvo “A&D WOOD” D.O.O. Dublje je porodično preduzeće osnovano 2009. godine sa sedištem u selu Dublju. Osnovna delatnost su radovi u oblasti mašinske industrije. Od svog osnivanja beleži kontinuiran rast i u prometu i u stalnom povećanju broja zaposlenih. Početkom 2018. godine započeta je i stalna proizvodnja elemenata čelične konstrukcije za tržište Evropske unije sa ugovorom na pet godina. Privredno društvo čine proizvodni pogoni u Dublju i proizvodna hala u krugu RTB BOR-a u Boru. U Privrednom društvu, trenutno je zaposleno 150 radnika a raspolažu i kompletnim opremom za samostalno izvođenje radova. Od većih objekata, ovo privredno društvo radilo je, između ostalih sledeće objekte: novu zelenu pijacu u Svilajncu, izradu i montažu proizvodnih hala za preduzeće KOELEMAN FOODS u Svilajncu, sanaciju osnovne škole u Crkvencu, proizvodnu halu preduzeća NEŠA-KOMERC u Svilajncu, kao i brojne druge.

6. BRATISLAVU DIMITRIJEVIĆU BATI IZ SEDLARA
. Bavi se intenzivnom proizvodnjom cveća u plastenicima i najveći je proizvođač cveća na teritoriji opštine Svilajnac. Poseduje oko 6 hektara poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje, a proizvodnju cveća obavlja u plastenicima površine 4.000 kvadratnih metara, neprekidno, poslednjih 20 godina. Oženjen je suprugom Nevenkom, a svoju ljubav prema cveću preneo je i na svoje sinove Borka i Borišu koji se takođe bave proizvodnjom cveća. Bratislav je društveno aktivan i neprekidno 45 godina član je Lovačkog udruženja „Fazan“ Sedlare.
Režiser Kokan Mladenović obratio se u ime dobitnika zahvalnica i tom prilikom ocenio da Svilajnac predstavlja ono što bismo svi voleli da predstavlja Srbija.
– Svilajnac predstavlja mesto tolerancije, mesto u kome se neverovatno poštuju kultura, obrazovanje, zdravstvo i u kome je vlast servis građana. Na tome vam mi iz cele Srbije iskreno zavidimo. Svilajnčani imaju sreću da žive u gradu u kome je budućnost već počela i ako me ova nagrada bar na trenutak čini građaninom Svilajnca, ja sam veoma srećan – izjavio je Mladenović.

VESTI GRADA SVILAJNAC