Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Svilajnac usvojena je Odluka o rebalansu budžeta opštine Svilajnac !!!

  • Izvor/foto : Opština Svilajnac

24/08/2018

[views]

Svilajnac-Na današnjoj sednici Skupštine opštine Svilajnac usvojena je Odluka o rebalansu budžeta opštine Svilajnac, na osnovu koje su obezbeđena sredstva za nekoliko velikih projekata koje opština Svilajnac sprovodi. 

trong>Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, ova opština će među prvima u Srbiji pružiti finansijsku podršku lekarima koji hoće na specijalizaciju, s obzirom da izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti na specijalizaciju sada mogu i lekari volonteri, koji nisu u radnom odnosu i to odmah nakon završenog Medicinskog fakulteta:
„Prepoznali smo potrebu i važnost da pomognemo svim mladim lekarima sa teritorije naše opštine, tako što ćemo im finansirati specijalizaciju i u proseku će svako od njih dobiti između 4 i 6 hiljada evra iz budžeta opštine Svilajnac. Na ovaj način podržavamo i obrazovanje, zdravstvo i trudimo se da stvorimo i zadržimo stručnjake“ – izjavio je Milanović u svom obraćanju.

Jedan od kapitalnih projekata je i obezbeđivanje sredstava za kupovinu zgrade bivše Invest banke u Svilajncu, koju će opština Svilajnac rekonstruisati i ustupiti na korišćenje Policijskoj stanici Svilajnac:
„Objekat ima 1000 m2 i u potpunosti će zadovoljiti potrebe za prostorom policije i bezbednosnih službi sa jedne strane, a sa druge strane i građanima će biti lakše i korisnije za završavanje poslova, jer će objekat imati novu šalter salu i namenski, adekvatan prostor. Do sada je zgrada opštine delila prostor sa MUP-om, što je građane često zbunjivalo, prostor za šalter sale je nedovoljan za potrebe građana, a sada ćemo to rešiti u obostranom interesu, jer će i zgrada opštine dobiti nove prostorije koje je do sada koristila policijska stanica u Svilajncu koje će preurediti kako bi olakšala službama komunikaciju sa građanima“ – dodao je on

Velika su ulaganja i u oblasti ŠKOLSTVA, početkom septembra otvara se 12 novih vrtića u svilajnačkim selima, a opština je obezbedila sredstva za njihovo opremanje i plate vaspitačima koji će tu raditi:
„Svi prostori za seoske vrtiće su adaptirani, opremljeni i, što je najvažnije, biće besplatni. Cilj nam je da na ovaj način pružimo podršku seoskim porodicama koje nemaju mogućnost da decu vode u gradski vrtić, a da deci omogućimo zdravo i kvalitetno odrastanje. Na ovaj način pokušavamo i da izjednačimo uslove i kvalitet života ljudi u gradu i na selu. Osim toga, nabavićemo i novu opremu za rekonstruisanu školu u selu Radošin i za opremanje kabineta Srednje škole Svilajnac za smer elektrotehničar elektronike. Koliko vodimo računa o školstvu pokazali smo i time što smo nagradu koju opština dodeljuje najboljim studentima sa svoje teritorije povećali od ove godine sa 50 na 60.000 dinara.“ – završava Milanović.

Rekonstruisane škole u selima Radošin i Crkvenac spremne su da dočekaju đake početkom nove školske godine, a u toku je i rekonstrukcija najveće osnovne škole u Svilajncu „Jovan Jovanović Zmaj“, čiji je rok za završetak radova 8 meseci.

VESTI GRADA SVILAJNAC