KUD „Sindjelić“ održava svoj tradicionalni koncert u Centru za kulturu u Svilajncu!!!

27/03/2018

[views]

Kulturno-umetničko društvo «Sinđelić» radi kao sastavni deo Centra za kulturu Svilajnac. Nastalo je iz pevačkog društva «Poklič» koje je osnovano 1869. godine. Od 1945. godine radi pod nazivom «Miloje Živanović», a od 1996. menja ime u KUD «Sinđelić».

m>GODIŠNJI KONCERTI KUD „SINĐELIĆ“će se održati u subotu, 31. marta u 20 sati i u nedelju, 1. aprila takodje sa početkom u 20 sati. Ulaznice su u pretprodaji po ceni 250 dinara.

KUD «Sinđelić» ima dečji ansambl koji je najbrojniji i ima oko 80 članova, omladinski i izvođački ansambl. Godine 2011. oformljena je kategorija veterana i ženska pevačka grupa. Kulturno-umtničko društvo broji oko 150 članova.

Na repertoaru izvođačkog ansambla su koreografije najpoznatijih srpskih etnomuzikologa i koreografa: Brane Markovića, Veroslave Ristić, Desanke Đorđević, Radojice Kuzmanovića, Milana Andrijanića, Marinka Popovića, Dajane Kostić i drugih.

Ansambl sada izvodi 14 koreografija: Igre iz Šumadije, Vlaške igre, Šopske igre, Gradske igre, Igre iz Ponišavlja, Vranjansku svitu, Igre iz Crnorečja, Igre iz Resave, Ciganske igre i druge.

KUD „Sinđelić“ je učestvovao na svim značajnim festivalima i manifestscijama u Srbiji: «Prođoh Levač, prođoh Šumadiju» Kalenić, «Smederevska jesen» Smederevo, «Homoljski motivi» Kučevo, Međunarodni festival folklora Vršac, na državnoj smotri folklornih ansambala Srbije u Kragujevcu, Kraljevu i Valjevu, a veterani na Međunarodnoj smotri na Zlatiboru. Gostovao je i u Republici Srpskoj, BIH, Grčkoj, Bugarskoj, Francuskoj, Španiji, Sloveniji i Češkoj.

Umetnički rukovodilac ansambla je Marinko Popović iz Beograda.

Ostali saradnici: pomoćnik koreografa i organizator folkora Biljana Milanović, Ana Prvulović i korepetitor i šef orkestra Dalibor Živković.

VESTI GRADA SVILAJNAC