U Paraćinu je održano 1. takmičenje harmonikaša „SEĆANJE NA MIKIJA KARIMANA“!!!

  • Autor/foto : media-ps.rs

12/03/2018

[views]

Paraćin-U petak, 10.03. u Domu kulture u Tekiji u organizaciji KUD „Abrašević“ iz Paraćina održano je prvo takmičenje mladih harmonikaša „Sećanje na Mikija Karimana“. Pored Paraćinaca binom su defilovali i takmičari iz Ražnja, Svilajnca, Požarevca, Dragoševca, Despotovca, Globara…

Takmičenje je održano po kategorijama a najuspešniji su bili:
– u kategoriji PETLIĆA I mesto zauzeo je Pavle Mijatović, II mesto Jovan Nikolić, III mesto Andrija Todorović.
– U kategoriji PIONIRA najuspešniji je bio Đorđe Kristivojević, II mesto zauzeo je Nikola Simić a III Luka Simić.
– U kategoriji STARIJIH PIONIRA na I mestu našao se Željko Jevremović, na II Jovan Petrović i na III Nemanja Timić.
– U kategoriji MLAĐIH JUNIORA I mesto je zauzeo Vladimir Obrenović, II Mladen Milošević. Na III mestu se našao Mihajlo Miloradović.
Vladimir Obrenović je osim prvog mesta osvojio i titulu APSOLUTNOG POBEDNIKA i time obezbedio sebi mesto u žiriju na ovom takmičenju sledeće godine.
Na ovom takmičenju žiri su sačinjavali veliki umetnici na harmonici kao i poznate estradne ličnosti:
Žika Jovanović, poznatiji kao Žika Brada, Bata Stanković, Đole Đokić, magistar muzike Darko Pavlović, Slavoljub Živadinović, Aleksandar Radojević i direktor „Kolo čeze“ Darko Filipović.

Sponzori ove manifestacije su bili : Polj. gazdinstvo „Džes“, „Bahus“, UR „Beba mala“, UR „Pera Ždera“, UR „Lavirint“, „Metaloguma“, Autodelovi „Best“, Autostakla „Živković“, AC „Stojanović“, AC „Ekskluziv“, „Malibu“ bend, Radio „Stara čaršija“, Kanal „M“, TV „Jasenica“, Ozvučenje „Kroki“, Orkerstar „Braća Lešjanin“, Agencija „Kolo čeze“ i generalni medijski sponzor portal www.media-ps.rs (media ps , Media-Pero Srbije, )“. Svi su, kao sponzori, od organizatora dobili zahvalnice.Inače, dopisnica našeg portala, Danijela Stojanović je vodila program manifestacije.

Specijalni gosti večeri bili su gospodin Raja Marinković koga sa punim pravom zovu Vuk Karadžić harmonike i gospodin Dragan Pavlović koji je svojevremeno osnovao privatnu školu harmonike u Brezovcu.

Gospodin Darko Pavlović, magistar muzike i profesor harmonike iz Aranđelovca, bivši student i stipendista čuvenog temišvarakog univerziteta, kao član žirija svakom od učesnika uputio je dobronamerne kritike. U intervjuu koji je dao našoj dopisnici, Danijeli, je rekao da mu je izuzetno drago što je učestvovao u ovoj manifestaciji:

Darko:“Mikija Karimana, na žalost, nisam lično upoznao iako sam vrlo često gostovao u Paraćinu i okolini. Čuveno „Pink Panter kolo“ sam uvek veoma rado svirao i čuvam ga u arhivi. I sam sam imao napad slepog creva i hitno sam operisan. Znam kroz šta sam prošao i mogu samo da zamislim Mikijeve muke.“
Danijela: „Kakvi su Vaši utisci o učesnicima i samoj organizaciji?“
Darko: „Učesnici su na lepom nivou znanja i drago mi je što su se odazvali u tolikom broju. Organizacija je bila na visokom nivou. Jako mi je drago što su događaj sa pažnjom ispratili  počasni gost gospodin Raja Marinković, poznat kao majstor Raja, učenik čuvenog Mije Krnjevca. Zovu ga i Vuk Karadžić harmonike jer je doneo pismenost tog instrumenta. Osmislio je prstored na harmonici koji trenutno nadograđujem. Pored njega među počasnim gostima, što mi je veoma drago, bio je i moj otac Dragan Pavlović, virtouz na harmonici i osnivač škole harmonike. Ono što bih, kao magistar muzike voleo i za šta se zalažem je uvođenje učenja naše tradicionalne muzike u srednjoj muzičkoj školi. Iz prostog razloga što su njeni trileri jedinstveni u svetu i nimalo nisu lakši od npr. Bahove Tokate i fuge u d-molu“.

Svoje zadovoljstvo povodom ovog takmičenja nam je pokazao i gosp. Darko Filipović, harmonikaš, koreograf i direktor agencije „Kolo čeze“ :

“ Čast mi je bila biti deo ovakvog žirija. Posebno mi je drago što su se deca odazvala u ovolikom broju iako je ovo bilo prvo takmičenje. Sve pohvale za organizaciju i takmičare. Velika mi je želja da iz godine u godinu bude sve više dece koja će se takmičiti u ovoj manifestaciji“.

Uštedite i do 3000 din sa nama !!!received_581640782190639
received_581640808857303
received_581640892190628
received_581641115523939
received_581641165523934
media (720 x 450)

Neko kog je ova manifestacija posebno pogodila je naš estradni umetnik Đole Đokić koji je Mikija Karimana lično poznavao : „Pre svega da se zahvalim vama, Danijela, i portalu Media-ps.rs na ovom obraćanju što ste mi omogućili da u javnosti dam maksimalni glas podrške ovoj predivnoj manifestaciji kao i mojim dragim prijateljima koji su došli na tu ideju, Nenadu Simiću i glavnom organizatoru Zoranu Radonjiću, predsedniku Folklornog ansambla „Abrašević“ iz Paraćina.

Još jednom se zahvaljujem na pozivu jer mi je ukazano poverenje i ukazana mi je čast da svojim prisustvom budem deo jedne ovakve lepo osmišljene manifestacije, koja će po svoj prilici i na dalje dostići još veći ugled i motivisati još veći broj učesnika i umetnika.
Sama reč TAKMIČENJE ima veoma veliku širinu reči kao i veoma veliku odgovornost, i samih takmičara a i organizatora, tako da je ključ ove reči u ovoj manifestaciji u potpunosti opravdao i samo ulaganje osmišljenosti takmičenja kao i sam povod zbog koga se ono i održalo.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam kao član žirija pored sebe imao, jedne istaknute žive legende, jedne velikane na harmonici iz našeg kraja, kao sto čuveni Žika Jovanović, poznatiji kao Žika Brada, Bata Stanković, Slavoljub Živadinović – Bata… a na poziv organizatora trebao je biti prisutan i čuveni Drakče Popović iz Ćićevca … Članovi žirija, takođe su bili i prisutni gosti sa strane, kao što je istaknuti umetnik prof. na harmonici, magistar Darko Pavlović iz Aranđelovca, kao i naš dragi prijatelj dobro poznati Čeda Čeze – Darko Filipović iz Smederevske Palanke.

Sve ovo ne govori samo o takmičarskom karakteru, već mnogo više o saznanju i čuvanju spoznaja pravih vrednosti našeg kraja kao i tradicije naših umetnika na harmonici, kao što su sem Mikija Karimana bili i pokojni …. Milanče i Sinisa Matejic, Dragi Žilić, čika Milija, i na žalost jos mnogi… kojih više nema i koji zauzimaju takvo istaknuto i vredno mesto, koje je na svu sreću pod kljucem zaključano, u mestu u kome je sačuvana sva ta njihova umetnička i nedodirljiva dragocenost.
Na dalje sa punim pravom … i po važnosti i po kvalitetu, bogatstvo velikih umetnika na harmonici iz našeg kraja, i nadalje uspešno predstavljaju žive legende harmonike kao što su: čuveni Žika Brada, Stole iz Šavca, Boban Simić, Srba …Mića Repić, Joca Strižanac i još mnogi, mnogi drugi …pa i mladji od njih …

Ali jedno je sigurno … Na svu sreću, imamo još mnoge kojima je sigurno takodje bilo mesto u ovom učešću a naročito u odlukama koje su se donosile u vezi takmičara… Tako da sam ponosan što sam takodje i ja bio deo nečega što treba, što opstaje i ostaje zauvek… A to se ovom manifestacijom pokazalo i dokazalo da je tako, što je na dalje jos veći zadatak i još veća obaveza da se omogući bolja podrška i motivacija svim mladim ljudima kako bi sačuvali tradiciju i običaje kao i sve naše prave vrednosti, kako u muzici,tako i u kulturi…
Sa poštovanjem – Djole Djokić“.

VESTI GRADA PARAĆIN