OTVORENA IZLOŽBA SREĆKA ZDRAVKOVIĆA

  • Autor i foto: Danijela Stojanović

28/11/2018

[views]
Paraćin-Juče je u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu otvorena izložba slika dipl.slikara i profesora likovne kulture Srećka Zdravkovića. Među mnogobrojnim posetiocima i zvanicama nalazio se i akademski vajar, profesor, a nekada i Srećkov razredni starešina, gospodin Milorad Mitrović.
ožbu je otvorio prof dr Predrag Jašović. „Čini mi se da, samo po sebi, ovo jeste svojevrstan događaj i čini mi se da Srećko, upravo ovakav kakav jeste, gotovo maestralan u svemu što radi, a najbolji u ovom slikarskom, ne bih rekao obilju nego preobilju. Kada budete pogledali ove slike videćete već da ih ovde ima za dve izložbe, a ja pouzdano znam da u svom ateljeu, verovatno i većina njegovih prijatelja to zna, ima za još tri ovakve izložbe slika, a biće ih, ako bude od Boga zdravlje još mnogo više.“ – rekao je prof dr Jašović. Profesor Srećko Zdravković završio je Višu školu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu a Likovnu akademiju u Novom Sadu 1986.godine. Do sada je imao oko 50 samostalnih i oko 400 grupnih izložbi, oko 200 učešća na likovnim kolonijama, likovnim saborovanjima i međunarodnim simpozijumima finih umetnosti.

zdrava.h555_720 (600 x 140)
zdrava hrana21 ) (600 x 140)

Dobitnik je nagrada za unapređenje kulture i za izuzetan doprinos kulturi. Takođe se bavi i grafičkim dizajnom, i profesor je likovne kulture u O.Š.“Radoje Domanović“, gimnaziji u Paraćinu i u otvorenom ateljeu – likovna škola „Srećko“ . Poznato je da je ovaj umetnik selektor i organizator tradicionalnih đačkih izložbi: „Uskršnja jaja“ (preko 30 godina), „Novogodišnje čestitke“ (25 god), „Revija šešira“ (18 god), „Đaci fotografi (10 god), „Hteti, moći, znati i umeti“ (10 zajedničkih i samostalnih izložbi).Do sada je grafički uredio oko 70 knjiga, plakata, povelja i kataloga i dao idejno rešenje za oko 30 zaštitnih znakova.Radio je na freskama „al-seko“, naslikao oko 30 ikona, realizovao 10 mozaika na crkvama. Izdvajao je 10-ak portreta u bronzi.Živi i radi u Paraćinu.

VESTI GRADA PARAĆIN