Oko 830 radnika koji su dobili otkaz imaju rok do 24. januara da podnesu tužbu Osnovnom sudu za poništaj otkaza u Staklari!!!

10/01/2018

DOBILI su otkaz kada je Srpska fabrika stakla otišla u stečaj. Sada je odlukom suda, stečaj poništen, ali otkaze radnicima može da poništi samo ako podnesu tužbu.

ko kažu otpušteni radnici, Privredni apelacioni sud ukinuo je rešenje o otvaranju stečaja u Staklari 24. novembra, pa oko 830 radnika koji su dobili otkaz imaju rok do 24. januara da podnesu tužbu Osnovnom sudu za poništaj otkaza.Naime, 24. januara navršava se dva meseca od sudske odluke, što je zakonski rok za podnošenje tužbe.

– Tužbe bi trebalo da podnesu svi radnici, uključujući i one koji trenutno rade. I oni su dobili otkaz 20. septembra, kad je stečaj otvoren, a sada su angažovani samo privremeno, i ako ne podnesu tužbe nemaju više nikakvu sigurnost da će i dalje ostati u fabrici – kaže Dragan Dinić, jedan od predstavnika otpuštenih. – Podnošenje tužbi savetovala nam je Inspekcija rada. Kad prođe zakonski rok od dva meseca, i oni u pogonima ostavljeni su na milost i nemilost poslodavcu. Biće bez ikakve sigurnosti da će im ugovor biti produžen, ili će, možda, da budu višak.

U tom slučaju za njih ne postoji pravni lek, nemaju pravo na žalbu ili tužbu.

U paraćinski Osnovni sud tužbe staklaraca počele su da stižu u vreme minulih praznika. „Tabak“ su prvo presavili oni koji nisu ostali na radu. Procene su da će takvih tužbi biti oko dve stotine. Ukoliko se na ovaj korak odluče i oni koji rade do 24. januara tužbe bi moglo da podnese i svih 830 radnika.

Uštedite i do 3000 din sa nama !!!

NIJE LjUDSKI

BEZ OBZIRA na to što višak radnika u SFS svakako postoji jer su mnogi pogoni ugašeni, Dinić napominje da ovakav način rešavanja viška „nije ljudski“.

– Ono što sada poslodavac pokušava, da ubedi ljude koji su se istakli u grupnim protestima da povuku tužbe da bi ih sa privremenim ugovorima vratili u fabriku, ucena je i prevara. Razgovaramo stalno sa advokatima, ako treba, razgovaraćemo i sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Pravo na rad jedno je od ključnih, ali očigledno je da u slučaju Staklare postoje ljudi koji su iznad zakona – zaključuje Dinić.

POKUŠAJ PREVARE

PREMA rečima Dragana Dinića, pojedini otpušteni radnici dobijaju pozive da se jave generalnom direktoru, gde bi im bilo ponuđeno da se vrate u fabriku po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Uslov je povlačenje tužbe. Dinić tvrdi da je to prevara i ucena i da bi pristanak na ovakvu ponudu doveo radnike u bezizlaznu situaciju.

VESTI GRADA PARAĆIN