Više stotina posetilaca na tribini Gorana Šarića!

  • Izvor: KC Novi Sad

08/12/2019

Tribina „Vreme Ilira” održana je u utorak 10. decembra u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Predavač je bio Goran Šarić, katolički teolog i istoričar. Moderator je bio  Željko Injac, glavni urednik sajta „Vidovdan“.

Na početku svog obraćanja mnogobrojnim posetiocima koje je ova tema zainteresovala uprkos celopopodnevnoj kiši u Novom Sadu, Šarić se zahvalio na pozivu direktoru KCNS Bojanu Panaotoviću koji je, kako je naglasio, čovek sa entuzijazmom kakav se retko viđa.

– Naša večerašnja tema je „Vreme Ilira“. Termin Iliri uvrežen je u nauci i istoriografiji, a govorimo o stanovnicima Balkana koji su ovde živeli negde dve hiljade godina pre nove ere, pa sve do sedmog veka – kazao je Šarić.

– Iliri su – dodao je u nastavku – svoje kolonije imali čak i u Italiji. Ta sveta zemlja Ilira širila se od Alpa do Jadrana, od Crnog mora do Karpata. Iliri su bili ratnici i umetnici, sveštenici, heroji i mučenici, sportisti i bili su – Srbi.

Predavač se, zatim, osvrnuo na raspad Jugoslavije navodeći da su tu državu rasturili centri moći iz SAD, Zapada, Vatikana i Nemačke, ali ne bez naše pomoći. Domaće udbaško-partijske strukture bile su zavrbovane od strane CIA, Amerikanaca i Engleza.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

Šarić je podsetio na reči  poslednjeg premijera Jugoslavije, Ante Markovića, koji je rekao da ćemo zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi.

-Naš zajednički problem nije samo to što smo na periferiji Evrope, nego zato što nam „guraju“ migrante. Migrantska kriza je nešto na šta nismo računali, a što nas je zadesilo. Ako se ne budemo ujedinili, ne u državnu zajednicu, nego da zajedno branimo svoje interese, nećemo dobro proći – naglasio je Šarić.

On je, zatim, naveo da smo mi ovde u Podunavlju „dali nekoliko Tesli, pre ovog poslednjeg Tesle“. Prvi „Tesla“ bio je onaj koji se dosetio da đubri zemlju, drugi je izmislio točak, jer prvi točak u svetu nađen je kod Ljubljane. Treći „Tesla“ je onaj koji je iscedio metal iz kamena i onaj koji je izmislio kalendar – srpski dar čovečanstvu. Peti „Tesla“ je izmislio pismo, a Vinča jeste imala pismo.

Predavač se osvrnuo i na Kosovo i Metohiju, iznoseći stav da ne treba pristati ni na kakvu podelu te teritorije. Podsetio je da pre nekoliko godina niko nije mogao da zamisli da će 17 zemalja povući priznanje Kosova, a sada postoje takve najave čak i iz Italije.

Na kraju, Šarić je poručio da niko nikada nije dobio bitku tako što se povukao, te da Srbija ne treba da se povlači, jer ima drugu šansu.

VESTI GRADA NOVI SAD