Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Novi Sad − slobodan kraljevski grad” na Jutjub kanalu KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor:kc ns

Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Novi Sad − slobodan kraljevski grad” (1. 2. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu KC NS.

Prelomni istorijski trenutak za razvoj grada Novog Sada desio se 1748. godine kada su njegovi građani izdejstvovali dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada. Ovaj istorijski događaj je posledica čitavog niza političkih, geopolitičkih, nacionalnih i socioekonomskih odnosa tog doba.

  • Elibertacija Novog Sada predstavlja markantan političko-istorijski fenomen za istoriju Srba, jer pokazuje političku zrelost srpskog naroda u podnožju Petrovaradinske tvrđave da napuštanjem tradicionalnih vojničkih stega stvori potentan trgovačko-zanatski sloj, koji je pronašao svoj interes da kroz dogovor sa sugrađanima, pre svega nemačkog porekla, izdejstvuje zavidan nivo ličnih, ekonomskih i nacionalnih prava i sloboda. Bogato građansko okruženje, lišeno feudalnih stega, bilo je pogodno tle za rađanje srpskih institucija i političke misli uklopljene u savremeni evropski trenutak – ističe Savin.

Deputacija šanačkih građana, Srba i Nemaca, otišla je u Beč, gde su na osnovu hipoteke na imovinu dobili bankarski kredit. Da bi doprli do same carice, bili su prinuđeni da iznos povećaju za više od trideset posto, kako bi plaćali lobiste i administraciju.

No, trud je urodio plodom. Marija Terezija je 1. februara 1748. godine izdala povelju kojom je Petrovaradinski Šanac uvršten u red slobodnih kraljevskih gradova.

Celo predavanje možete pogledati na linku: https://youtu.be/cJXOCYJ5MGk

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD