Predavanja Milorada Vukašinovića, Milovana Balabana i Andreja Tišme u KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: kcns

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „Panorama geopolitikeˮ možete pogledati 25. januara u 20.00 časova na Jutjub kanalu.

U okviru redovnih nastupa u KCNS biće održana tribina novinara i publiciste Milorada Vukašinovića pod naslovom „Panorama geopolitikeˮ. Na tribini će biti reči o društvenim i istorijskim okolnostima koje su uslovile pojavu moderne geopolitike, ali i o različitim modelima „oprostorenja politikeˮ koji su sadržani u angloameričkim, nemačkim, francuskim i ruskim školama geopolitike.

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Boljševizam kao ruski i svetski fenomen“ možete pogledati 26. januara u 20.00 časova na našem Jutjub kanalu.
Na predavanju će biti reči o svetskom komunizmu iz koga je nastao autentični ruski komunizam, odnosno boljševizam. Boljševizam je bio ruska pojava i ruski doživljaj komunizma, odnosno pravde i jednakosti. Iz njega je proizašlo uređenje ruske države, organizacija društva, kao i stav prema religiji i svemu što je tradicionalno rusko.
Koliko je država nastala iz boljševizma bila u kontinuitetu, a koliko u diskontinuitetu sa ruskom carevinom takođe će biti obrađeno na predavanju. Isto tako, biće reči o uticaju boljševičke ideologije na aktuelni ruski trenutak, na rat u Ukrajini, a predavač će se posebno dotaći konfrontacije Ruske federacije sa kolektivnim Zapadom. Pričaćemo o potrebi ruskog društva da se vrati na stare osnove, kao i koliko to utiče na ostvarenje ruske civilizacijske misije određene njenim pravoslavnim doživljajem sveta.

Ciklus SVET DIGITALNE UMETNOSTI nastavlja se u četvrtak, 26. januara

  1. godine u 14 časova u Američkom kutku (Novi Sad, Kej žrtava racije 2b), a tema je video umetnost Rahe Hejsnije, SAD.
    Raha Rejsnia, rođena 1968 u Teheranu, Iran, je savremena umetnica sa sedištem u Njujorku, SAD. Poznata je po svom slikarstvu, snimanju filmova, videa i performansima. Ona manipuliše strukturnim elementima filma u lup instalacijama i živim predstavama, crpeći podjednako iz gestualnog i fotografskog, figurativnog i apstraktnog. Ona postavlja njihove granice kroz dvosmislenu manipulaciju i slojevitost prikazanog materijala. Na taj način Rejsnijina dela neprestano stvaraju koegzistirajuće nivoe značenja i interpretacije. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova Rahe Rejsnije.

O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA NOVI SAD