ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ,,NEOLIBERALIZAM I NASILJE KOMODIFIKACIJE SVEGA’’ AUTORKE SONJE KUZMANČEV-STANOJEVIĆ

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor i foto: Andrea Dobrosavljević

Novi Sad- Danas, 20. novembra 2023. godine, odsek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Novosadski sociološki klub su organizovali promociju knjige ,,Neoliberalizam i nasilje komodifikacije svega’’ autorke dr Sonje Kuzmančev-Stanojević.

Pored pomenute autorke, na promociji je govorio i profesor dr Dušan Marinković, dok prof. dr Žolt Lazar iz opravdanih razloga nije mogao da učestvuje u istoj. Nakon održane promocije autorka je pristala da da intervju za naš portal, a ono što je istakla kao važno možete pročitati u nastavku intervjua.

Andrea Dobrosavljević: Sonja, kako biste objasnili nekome šta znači biti kritički sociološki istraživač (neoliberalnog) kapitalizma, siromaštva i nasilja, a da taj neko nije upoznat sa idejom neoliberalizma?

          

Sonja Kuzmančev-Stanojević: Prvo i osnovno što je važno za sociologa jeste da nauči da posmatra stvarnost kroz perspektivu koja podrazumeva slušanje reči, sintagmi koje se ponavljaju, da čita između redova, da zna na čemu sve sociologija počiva, no, ako nema sociološku imaginaciju-on neće biti dobar sociolog. Ukoliko neko prikupi podatke a ne zna šta će dalje sa tim podacima i ne zna da ih stavi u širi kontekst, on onda nije sociolog. Sociolog treba da dekonstruiše društvenu realnost i da je spreman da istu i menja. Mi u ovoj zemlji (čast izuzecima), nismo spremni da studente učimo nešto novo, već je to uvek neka interpretacija nečega. Pravi profesor će vas već na drugoj godini pitati: A šta vi mislite o tome? Mi treba da vidimo i drvo i šumu, odnosno, da umemo da prepoznamo potrebe pojedinca ali isto tako i društva kom pripada.

A.D. : Koliko ste dugo radili na stvaranju ovog dela i da li ste imali nekih poteškoća? 

           S.K.S: Jesam, znate kako, prvo sam se bavila nasiljem, pa siromaštvom, da bih na kraju došla do neoliberalizma koji sam povezala sa nasiljem. Konkretno sam počela da pišem radove 2014/15. godine, a znate da kada se ide ka disertaciji postoji čitav niz procedura koja treba da ispoštujete, tako da sam radila nekih pet, šest godina sigurno. Bavim se istorijom sadašnjosti, a glavni problem toga jeste što tu nema tačke i kraja jer se stalno nešto novo dešava. Živimo u vremenu gde su neke pevačice bitniji društveni hroničari nego neki sociolozi koji se dvadeset godina bave određenom temom. Ovim sam se bavila temeljno zato što me interesuje, krećete od toga da sebi nešto objasnite, a nagrade idu nakon svega toga.

A.D. : Da li smatrate da, na određen način, neoliberalizam predstavlja naočare kroz koje gledamo na svet?

S.K.S. : Jeste, to jeste suština, odlično pitanje. To je to, znači nije nešto što nam je spolja nametnuto, već nešto što smo mi internalizovali, a što se više ne problematizuje. Normalno je to da mi svi pričamo o potrebama tržišta, da završavamo fakultete da bi se zaposlili-način na koji se gleda na visoko obrazovanje je pogrešan. Kapitalizmu odgovara da znaš da radiš svoj posao i to je ta praktična strana koja je jedino i bitna. Tek kada se desi neki veliki potres, onda tek postavljamo pitanje zašto je nešto normalno što ne treba da bude. Zdravlje je biznis- ako imate novca, izlečićete se, a ako ne, šta da radimo. Ukoliko građanima ukinete kritičku misao, oni će postati potrošači u svakom segmentu svog života. Konkurencija je glavna odlika neoliberalizma- takmičenje, takmičenje i samo takmičenje. Neoliberalizam je način na koji je formulisana stvarnost.

A.D. : Vaša knjiga će sigurno podstaći čitaoce na dalje razmišljanje o ovoj temi. Imate li ciljnu grupu kada su oni u pitanju?

S.K.S. : Volela bih da ovo čitaju ne samo sociolozi, nego i šira publika, volela bih da je svi čitaju i razumeju, ali najviše sociolozi jer tu nema sujete, važan mi je taj kolektiv koji je neoliberalizam ubio, a ja sam uvek za solidarnost.

A.D. : Na kojim prodajnim mestima možemo naručiti/kupiti Vašu knjigu?

S.K.S. : Možete preko izdavača ,,Meditteran Publishing-a’’, a stanje ovog izdavaštva koje je radilo od 2006. godine i koje je zatvoreno pre par nedelja je ujedno i stanje sociologije u ovoj zemlji, na našu žalost, jer je to izdavaštvo dalo mnogobrojne značajne knjige. Priča ,,Meditteran Publishing-a’’ je priča o tome kada pokušavate nešto da uradite da promenite, ali prosto ne ide, i to je to.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD