Na današnji dan rođen je Predrag Živković Tozovac

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: Narodni muzej Kraljevo/Darija Petrović  

Na današnji dan, 22. januara 1936. godine, u Kraljevu je rođen jedan od najpoznatijih pevača i kompozitora narodne muzike Predrag Živković Tozovac.

Njegov otac Svetozar Toza Živković bio je čuveni kraljevački harmonikaš, koga je streljala nemačka vojska u masovnom zločinu nad civilnim stanovništvom Kraljeva oktobra 1941. godine. Predragu je kao uspomena na oca ostala harmonika kojom je svirajući na svadbama kao dečak počeo je da zarađuje za život. Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je Gimnaziju u Kraljevu i studije ekonomije na Univerzitetu u Kragujevcu.

Iako je karijeru započeo 1960. godine, prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine. Tokom svoje karijere pisao je tekstove, komponovao, aranžirao, nastupao i
pobeđivao na najznačajnijim festivalima narodne muzike (Ilidža, Beogradski sabor, Pesma leta…). Snimao je trajne snimke za fonoteku Radio Beograda. Među njegove najpoznatije pesme ubrajaju se: „Violino ne sviraj“, „Ide Mile Lajkovačkom prugom“, „Jeremija“ (koju su tadašnje vlasti svrstale u četničke pesme, zbog čega je bio prinuđen da na kratko emigrira u Nemačku), „Ljubavi moja tugo“, „Leno, Leno, Magdaleno“, „Vlajna“, „Danče“, „Mađarica“, „Mirjana“, „Ovamo cigani“, „Oči jedne žene“, Prazna čaša na mom stolu“, „Ti si me čekala“ itd.

Predrag Živković Tozovac je održao na hiljade koncerata i učestvovao je u ogromnom broju TV emisija. Oktobra 2012. godine dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. Na koncertu održanom 24. avgusta 2018. godine povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda. Iste godine dobio je i Nagradu Nacionalnog estradno-muzičkog umetnika Srbije. Preminuo je 6. aprila 2021. godine.
Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

ESTRADNI KUTAK VESTI GRADA KRALJEVO