Promocija knjige „NAPISAH TI STIH, ALI GA NE POSLAH“ Gordane Marković

U Kulturnom centru u Paraćinu, 20. januara 2023. godine, održana je promocija četvrte knjige „NAPISAH TI STIH, ALI GA NE POSLAH!“, pesnikinje Gordane Marković iz Ćuprije.

Foto: privatna arhiva G.M.

Promociju su otvoril književni urednik Kulturnog centra Marko Milovanović i Radmila Milojević, predsednica Pomoravskog ogranka SKOR-a, čije je sedište u Novom Sadu, a čiji je član i Gordana.

Pored Gordane Marković koja je prisutnima čitala svoje pesme na promociji knjige „NAPISAH TI STIH, ALI GA NE POSLAH!“, stihove su čitali prisutni gosti pesnici iz Ćuprije i Paraćina.

Recenzenti Gordaninih knjiga su Dr Petar Milativić, Prof Dr Miodrag Ignjatović, predsednik Saveza književnika u otadžbini i rasejanju sa sedištem u Novom Sadu- Miloš Ivetić.

Njene prethodne zbirke pesama i priča su Duši moje duše, Heroj mog života i Dodir leptira.

Gordana je za naš portal izjavila:

„Ovo je četvrta knjiga posvećena mojoj Aleksandri. Čuvam uspomenu na nju, njenim crtežima su ilustrovane prve tri knjige – bela trilogija. Najveću tugu koje ljudsko biće može da nisi, u mom slučaju ja kao majka, pretočila sam u stvaralačku energiju, nastala su dela trajne vrednosti za budućnost koja nose u sebi uspomenu na moje dete. Ne želim da bude zaboravljena. Imala je samo 21god kada je postala nedužna žrtva pijanog vozača. U mojim knjigama mnoštvo je pesama i priča o slavljenju života, ljubavi, prirode. Složene emicije, motivacione, duboko misaone priče iz života, sa porukama u rečima i između redova. Šire ljubav, pune su nežnosti, životnog iskustva. Stav, da samo živa mogu da volim i učinim nešto za moju decu i draga bića i da ljubav mora biti jača od svega pa i od smrti, održava me u životu, da živim dan po dan, sat po sat, minut po minut“.

Naslovna pesma četvrte knjige:

IME TI DOZIVA!

Napisah ti stih,
ali ga ne poslah!

Duša mi stalno za tobom zamire,
kao što zemlja drhti

i lavina ka nebu
poleti sa jekom,

tako moja potisnuta tuga
kroz stisnuto grlo

krikom
ime ti doziva!

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA PARAĆIN