Održan 15. Sabor slikara i pesnika „Jankovi dani“ u Opariću!!!

 

  • Autor: Milosav Gajić

07/10/2017

U subotu 30. Septembra je petnaestu godinu zaredom održana likovno-književna manifestacija „Jankovi dani“ u čast rodonačelnika naivnog slikarstva na području bivše Jugoslavije Janka Brašića (1906-1994). Manifestacija je održana u Brašićevom rodnom Opariću, pod pokroviteljstvom opštine Rekovac, a u organizaciji K.K. „Stefan Prvovenčani“ i M.Z. Oparić.

ogram sabora je počeo u 15 časova otvaranjem četrnaeste dečje likovne kolonije, na kojoj je učešće uzelo osamnaestoro najmlađih slikara iz Levča, starosnog uzrasta od 7-11 godina.
Zatim je sa učesnicima i gostima upriličen obilazak crkve „Svetog cara Konstantina i carice Jelene“ kao i spomen kosturnice u kripti pomenute crkve, jedne od tri na području Srbije.
U 16 časova je otvorena izložba knjiga zavičajnih pisaca koju je priredio Miladin Milosavljević Uča, poznati kolekcionar i bibliograf iz Prevešta.
Pored Milosavljevićevih na izložbi su se našle i knjige mlade kreatorke Ane Milojević iz Brajnovca, čija originalna i maštovita rešenja u izradi knjiga za decu su na posetioce ostavila impresivne utiske.
Sabor je zvanično otvoren u 17 časova pozdravnim rečima predsednika opštine Rekovac Dr. Aleksandra Đorđevića, koji je proglasio sabor otvorenim, i pozdravnim rečima Nataše Lazić Bogosavljević, predsednice K.K. „Stefan Prvovenčani“ koja je i vodila program.
Posetioci su mogli da uživaju i u izložbi slika koja je upriličena na letnjoj pozornici u dvorištu O.Š. „Dušan Popović“. Među izloženim autorima centralno mesto su zauzele slike Janka Brašića, zatim savremenih levačkih ali i slikara iz Šumadije i Pomoravlja. Na izložbi su bili zastupljeni autori: Miloš Lazić, Petar Petrović, Slobodan Savić Džane, Zorica Matković i najmlađi autor Marija Bogosavljević.
Izložene su i slike preminulih levačkih slikara, Slobodana Glavonjića iz Ratkovića i Dragice Gajić iz Tečića.
Posetiocima manifestacije su se predstavila i kulturno umetnička društva iz Šumadije i Pomoravlja, i to:
KUD „Školarac“- Oparić, KUD „Todor Bušetić“- Trstenik, Folkorni ansambl „Abrašević“- Paraćin,
Odeljenje muzičke škole u Belušiću, KUD „Levačka zora“ – Županjevac i KUD „Branko Radičević“ – Ratare.
Pored toga publici su se predstavili frulaš Dragiša Petrović Gile, rođen u Kaludri, kao i mlade solistkinje Vasilija Stepanović iz Tečića i maestralna Sandra Savić iz Županjevca koja je za interpretaciju nagrađena gromoglasnim aplauzom publike.
Publika je imala priliku da uživa i u stihovima pesnika iz cele Srbije, na saboru su nastupili pesnici iz 7 književnih klubova, i to: K.K. „Velimir Rajić“ iz Aleksinca, K.K. „Mirko Banjević“ iz Paraćina, K.K. „Milorad Branković“ iz Lapova, K.K. „Rade Drainac“ iz Prokuplja, Književno društvo „Rakovica“ iz Beograda i bratski Književni klub „Moravski Tokovi“ iz Trstenika. Publici su se takođe predstavili i pesnici domaćini iz K.K. „Stefan Prvovenčani“.
Na kraju programa dodeljene su nagrade najuspešnijim mladim slikarima, i to: Tri nagrade i tri ravnopravne pohvale.

 


Dodeljene su i dve novustanovljene povelje Književnog kluba „Stefan Prvovenčani“: Povelja „TODOR BUŠETIĆ“ dodeljena je književniku iz Dragova Miroslavu Ž. Simiću za doprinos razvoju i očuvanju narodne baštine na području opštine Rekovac i Povelja za žensko
stvaralaštvo „LEPOSAVA MIJUŠKOVIĆ“ dodeljena je pesnikinji iz Rekovca Jovanki Ostojić za doprinos razvoju kulture na području opštine Rekovac.
Na manifestaciji je dodeljena i povelja MZ Oparić Đurđini Lazić za postignute rezultate u streljaštvu i doprinos unapređenju sporta na području opštine Rekovac i MZ Oparić.
Nakon završetka zvaničnog dela programa veče je nastavljeno uz dodelu zahvalnica učesnicima i pojedincima koji su pomogli u organizaciji, uz poseban akcenat na doprinos pomoćnih radnika O.Š. „Dušan Popović“ koji su učesnike sabora ugostili na najbolji mogući način.

Druženje je zatim nastavljeno uz prigodnu večeru i razmenu utisaka.
K.K. „Stefan Prvovenčani“ je još jednom opravdao status „Kulturnog svetionika Levča“ i nastavlja svoje dalje aktivnosti na području popularizacije knjige, pisane reči a pre svega očuvanja tradicionalnih vrednosti na kojima se temelji čitav njegov rad.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA JAGODINA