ZVANIČNO SAOPŠTENjE DOMA ZDRAVLjA U DESPOTOVCU !!!

  • Autor i foto: G.V.D../MEDIA PS

25/04/2020

Despotovac- Povodom pojave dezinformacija, koje se šire na društvenim mrežama, ustanova izdaje zvanično saopštenje o trenutnom stanju broja obolelih od virusa Covid-19 na teritoriji opštine Despotovac.


Na teritoriji opštine Despotovac, u prethodnom periodu, registrovan je jedan slučaj obolelog od Covid-19 – Korona virusa, i to kod porodice čiji je jedan član došao iz grada Beograda. Na sumnju lekara hitne službe reagovalo se tako što je pacijent smešten u OB Ćuprija, a porodici je propisana kućna izolacija.
Osim ovog slučaja, pojavio se još jedan oboleli i to povezivan sa naseljem Resavica. Kako navedena osoba, koja je obolela, živi na teritoriji opštine Ćuprija, kao i cela porodica navedene osobe, a veza sa opštinom Despotovac je samo ta što je rođena u opštini Despotovac, taj slučaj se ne ubraja u zvaničnu statistiku obolelih u opštini Despotovac.

Apelujemo na građane opštine Despotovac da se ponašaju u skladu sa uputstvima štaba za vanredne situacije i uputstvima, kako Ministarstva zdravlja tako i Zavoda za javno zdravlje Ćuprija, kao i da izbegavaju masovna okupljanja, šetnje u društvu i druge oblike druženja više ljudi na istom mestu, dok traje vanredna situacija.


Građane opštine Despotovac obaveštavamo da je Dom zdravlja Despotovac opremljen kako stručno tako i u pogledu snabdevenosti opremom, i da su preduzete sve mere za normalan rad.
Sve službe Doma zdravlja rade neometano, čak i vikendom, i takav režim rada će se odvijati do kraja vanrednog stanja.
Molimo građane da bez preke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja, a da i ako treba da dođu, dođu prvenstveno samostalno, bez pratnje i da budu strpljivi na ulazu, pošto će na vratima stajati ekipa sastavljena od medicinskih tehničara i lekara koji će vršiti trijažu pridošlih pacijenata.
Molimo naše pacijente da posebno u noćnim časovima i vikendom što racionalnije koriste usluge hitne službe, kako bismo eventualno mogli da pružimo usluge teškim pacijentima.
Naime po Uredbi Ministarstva unutrašnjih poslova, za vreme policijskog časa je dozvoljeno da se svaki bolesnik transportuje do zdravstvene ustanove i to tako što bi uz pacijenta mogle da budu i dve osobe iz pratnje.
Molimo pacijente da pozivaju hitnu službu isključivo kada su teška stanja i kada nije moguće da pacijent koristi sopstveni prevoz. Upozoravamo da će svaki poziv koji nema objektivan razlog za intervenciju hitne službe biti tretiran i prijavljen kao krivično delo, a korisniku odnosno pacijentu će biti uspostavljen račun za dolazak medicinske ekipe, jer se svi pozivi snimaju i čuvaće se kao dokaz na sudu.
Ovim putem bismo želeli da se javno zahvalimo raznim dobrotvorima i donatorima koji pomažu rad Doma zdravlja, bilo da se radi u novčanim prilozima ili o ponudi usluga koje bi učinili za Dom. Rad Doma u vanrednoj situaciji je značajno unapređen i njihovim doprinosom kao i učešćem Lokalne samouprave opštine Despotovac.
Unapred se zahvaljujemo svim budućim donatorima i dobrotvorima na budućim donacijama i uslugama.

VESTI GRADA DESPOTOVAC