U opštini Despotovac sprovedena akcija “POSADI SVOJ HLAD” !!!

  • Izvor: gradskevesti.com

11/04/2021

Despotovac-ahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog broja naših meštana, Opština Despotovac se pridružila akciji “Posadi svoj hlad” i jedina u Pomoravlju dobila sadnice belog jasena, koje su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija koje žele da ozelene mesta u kojima živimo i kojima je bitno zdravlje građana.


Foto: gradskevesti.com

“Zahvaljujući udruženju “Moja Resava”, u saradnji sa Lokalnom samoupravom, na konkursu smo, jedini u Pomoravlju dobili 150 sadnica belog jasena. Evo, aktivnost je u toku i prve zasade sadimo u vrtiću, a posle toga na javnim površinama, tako da sva stara drveća koja su istrulela biće zamenjena novim sadnicama. Ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već akcija koja ima i zdravstvenu funkciju. Proteklih godina smo brinuli o kvalitetu vazduha na teritoriji opštine, javne ustanove priključili smo na toplanu na biomasu, čime je zagađenje vazduha značajno smanjeno, a kada su javne ustanove u pitanju – smanjeno je za 80%, jer nisu aktivna 4 dimnjaka koja su bila veliki zagađivači, a takođe su značajno smanjeni i troškovi grejanja. Rešavaćemo dosta takvih poblema, kao što je zagađenje reke Resave, s obzirom da postoji više zagađivača, a u planu je kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže i u nekoliko sela, tako da će time biti poboljšan i kvalitet vode”, istako je predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, koji je naveo da je u planu mnogo novih projekata u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kao i Vladom Republike Srbije.

S obirom da smo čuli vest da će vlasnici kuća i stanova moći da se prijavljuju za bespovratna sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije, kako bi se povećala energetska efikasnost, pitali smo predsednika kakve su trenutno aktivnosti na tom planu.


“Kada je u pitanju energetska efikasnost Vlada ima nekoliko novih programa gde će prvi put za fizička lica biti omogućeno dobijanje energetskih pasoše za njihove objekte. To je odličan početak, videćemo da li će zaživeti. Fond energetske efikasnosti do sada je pomagao lokalnim samoupravama u obnovi javnih zgrada, radili smo zgradu Opštine, čime su znatno smanjeni troškovi za električnu energiju i grejanje”, naveo je Nikolić.

Direktorka PU “Rada Miljković” – Verica Stojković zahvalila se Lokalnoj samoupravi što ovoj ustanovi izlazi uvek u susret i Udruženju “Moja Resava”, što su odlučili da prve sadnice budu upravo posađene u dvorištu vrtića.

“Ispred ekološkog udruženja “Moja Resava” zahvalio bih se svim učesnicima akcije “Posadi svoj hlad”, prvi kontigent sadnica sadimo ovde u vrtiću, zatim na javnim površinama – u praku i kod fudbalskog terena “Sloga”, a ostatak je podeljen mesnim zajednicama kako bi sadnice zasadili na javnim površinama u svom mestu. Mi kao udruženje se trudimo da podignemo ekološku svest građana opštine Despotovac u saradnji sa Lokalnom samoupravom, imaćemo neke projekte, neke smo završili, i iskreno se nadam da građani to vide, istakao je Nebojša Milovanović, predsednik udruženja, koji se zahvalio predsedniku opštine, zaposlenima u vrtiću i dečici koja su učestvovala sa velikom radošću u ovoj akciji.

VESTI GRADA DESPOTOVAC