U DOMU ZA STARA LICA u Despotovcu preduzete sve mere zaštite !!!

  • Autor i foto: G.V.D../MEDIA PS

25/04/2020

Despotovac- Doktorka Snežana Veličković, koordinator Ambulante za respiratorne infekcije, obišla je 9.aprila.2020.godine dom za stara lica Centra za socijalni rad i zaposlene upoznala sa preporukama i dodatnim merama zaštite od virusa COVID-19.


S obzirom na trenutno stanje i epidemiološku situaciju, poštujući zabranu ulaska u gerontološku ustanovu, doktorka je ovo predavanje održala u dvorištu ustanove, gde su bile ispoštovane sve propisane mere zaštite.

Doktorka je na samom početku naglasila da nema mesta panici, ali je svakako potreban oprez, pa je u sladu sa time potrebno pojačati higijenski nadzor. To praktično znači svakodnevno provetravanje i održavanje higijene opreme i prostora u kome borave korisnici i zaposleni, kao i korišćenje adekvatnih zaštitinih materijala i i dezinfekcionih sredstava.

Takođe, to podrazumeva i pojačanu kontrolu i redovno pranje ruku svih korisnika i zaposlenih, češću proveru zdravstvenog stanja korisnika, ali i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj ljudi. 

S obzirom da korisnici ove ustanove spadaju u kategoriju najrizičnijih i najugroženijih, kada je u pitanju korona virus, doktorka je govorila o svim preventivnim merama koje trebaju biti sprovedene kako bi se oni najadekvatnije zaštitili.


„Jedini način na koji virus može dospeti u dom za stara lica jeste preko radnika. U obavezi ste da imate posebno odelo koje nosite na poslu, a koje može da se pere na 60 ili 95 stepeni. Takođe, potrebno je da imate posebnu obuću koju nosite na poslu, a koja je od materijala koji može da se dezinfikuje alkoholom ili jednoprocentnim rastvorom varikine. 

Obavezno nosite maske i rukavice, posebno kada ste u kontaktu sa korisnicima, ali i sa kolegama“, navela je doktorka Snežana, i još jednom zamolila sve prisutne da se strogo pridržavaju mera koje je prepisalo resorno Ministarstvo, kao Vlada Republike Srbije.

Iskoristili smo priliku da popričamo sa direktorkom Centra za socijalni rad – Danijelom Lukić, koja nam je rekla da je stanje u domu za sada mirno, da ustanova radi regularno i da su sve mere ispoštovane.

„Pratimo i poštujemo preporuke i mere Ministarstva, za sada je situacija stabilna, svi zaposleni su predani svom poslu i svi ozbiljno shvatamo situaciju. Dobili smo svu neophodnu zaštitnu opremu, opremili smo i izolacioni prostor, kako bismo mogli preventivno da reagujemo ako za tim bude bilo potrebe. 

Zahvalila bih se Domu zdravlja i doktorki Snežani Veličković koja nas je danas upoznala sa nekim dodatnim merama koje bi mogli da sprovedemo, lokalnoj samoupravi na neizmernoj podršci koju nam pružaju, a posebno Štabu za vanredne situacije na čelu sa Nikolom Nikolićem, koji je omogućio da najugroženije porodice sa teritorije opštine Despotovac dobiju pomoć u vidu paketa, čija je raspodela još uvek u toku“, navodi direktorka Danijela Lukić.

VESTI GRADA DESPOTOVAC