NOVA PRAVILA-Do kraja nedelje biće usvojen model po kom će poslodavci isplaćivati zaradu !!!

08/04/2020

NOVA PRAVILA- Do kraja nedelje biće usvojen model po kom će poslodavci isplaćivati zaradu, a u skladu sa novim merama Vlade Srbije.


Foto: Saša Prokić

Najednostavnije rečeno, poslodavci će deo plate isplaćivati sa svog računa, a minimalac ide na poseban račun, kao što, primera radi, država plaća trudnice.

U nastavku teksta vidi se kako će izgledati obračun plate i na šta mogu da računaju građani i poslodavci u odnosu na meru Vlade koja propisuje odlaganje plaćanja doprinosa i poreza na zarade i subvencija države za minimalni lični dohodak prenosi portal Alo.rs.


Ako uzmemo u obzir da je proesčna neto zarad u Srbiji 59.941, država će uplatiti minimalac koji iznosi 30.367, a poslodavac razliku od 29.574. Porezi i dorinosi na taret poslodavca u ovom slučaju iznose 37.092 dinara.

Podsetimo, Vlada je donela ekonomski paket za pomoć privredi vredan 5,1 milijardu evra. Prvi set mera odnosi se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate.

Drugi set mera podrazumeva direktna davanja preduzećima, kroz isplatu tri minimalne zarade. Treći set mera je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije.

EKONOMIJA