Sveti Nikola – Najčešća SLAVA U GORNJOJ RESAVI!!!

Sveti Nikola – Najčešća SLAVA U GORNJOJ RESAVI!!!

  • Autor: Marko Mirković

19/12/2017

Despotovac- Sveti Nikola je jedan od najčešće proslavljanih svetaca u Gornjoj Resavi, u narodu se kaže da polovina slave, a polovina ide u goste.

Sa verskog aspekta Sveti Nikola se proslavlja rezanjem slavskog kolača u crkvi i čekanjem gostiju kod kuće, gde je trpeza posna.

Međutim, prema starim istraživanjima Petra Kostića iz Etnografskog muzeja iz Beograda, slava se slavila dva dana imala je navečeri, krsno ime i okrilje.

Kolač se mesio za sva tri dana i sva tri dana su dočekivani gosti. Kolač se uglavnom sekao sa prvim gostom, a u Vojniku je zabeleženo da se kolač seče sa putnikom koji slučajno svrati. Kostić beleži i neke zanimljivosti o promenama slave.

Do promene slave, piše on, često je dolazilo iz ekonomskih razloga. U vreme Drugog svetskog rata kada nije bilo ribe, ljudi koji su slavili Svetog Nikolu , morali su da slave nekog drugog sveca koji se proslavlja mrsnom trpezom.

Danas se i način slavljenja slave promenio, slava je poprimila moderan karakter. Ipak, mi i dalje moramo biti ponosni na činjenicu da je slava svojstvena samo nama i zato uz čašu vina i čestitkama „Srećna slava“ želimo Vam da Nikoljdan provedete u zdravlju i veselju sa svojom porodicom. Živeli.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA DESPOTOVAC