Roman „PREŽIVETI DO SUTRA“ Grozdane Olujić u biblioteci „Resavska škola“ u Despotovcu!!!

29/03/2018

[views]

Despotovac-Despotovačka biblioteka „Resavska škola“ povodom proslave Dana svog  osnivanja, u petak, 30. marta, od 18 časova u Svečanoj sali predstavlja roman PREŽIVETI DO SUTRA , Grozdane Olujić, izdatim u Kolu CIX SKZ za 2017. godinu.

trong>Nagradu „Borislav Stanković“ za 2017. godinu žiri je dodelio Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“, koji je objavila Srpska književna zadruga iz Beograda, saopštio je danas žiri.

„Delo Grozdane Olujić, izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, obeležava posebnu tematsku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka“.

„Neobična sudbina ovog rukopisa, koji je napisan još 1962. godine, ali je ostao neobjavljen preko pola veka, zbog nestandardnog tretmana istorijskih događaja vezanih za Drugi svetski rat, očitovala se i u okolnosti da je on doneo – danas -sasvim svež, originalan, umetnički svrhovit i delotvoran prozni izraz“, ocenio je žiri.


Srpska književna zadruga, naša najstarija izdavačka ustanova, osnovana je 29. aprila 1892. godine (odnosno 16. aprila po starom kalendaru), u Beogradu, u zgradi tadašnje Srpske kraljevske akademije, u Brankovoj ulici broj 15. Za prvog predsednika Zadruge izabran je istoričar i filolog Stojan Novaković, za potpredsednika pesnik Jovan Jovanović Zmaj, koji je nacrtao poznati znak SKZ.

O značaju koji je Srpska književna zadruga imala i ima za srpsku književnost, nauku i umetnost, govoriće nam njen glavni urednik, književnik Dragan Lakićević. Roman PREŽIVETI DO SUTRA, predstaviće nam prof. dr Zorana Opačić, autor predgovora i jedan od priređivača romana.

VESTI GRADA DESPOTOVAC