Resavska lepotica“- Obeleženo 48 godina od otvaranja Resavske pećine !!!

  • Autor: G.V.D../MEDIA PS

07/07/2020

Despotovac-Resavska Pećina- Danas smo posetili Spomenik prirode Resavsku pećinu, koja s razlogom nosi epitet Resavske lepotice, a koja danas 22. aprila obeležava svoj svečani dan. 


Na samom lokalitetu smo zatekli zaposlene u čuvarskoj službi, koji i u ovoj situaciji obavljaju svoju dužnost – brinu o zaštićenim područjima koji su povereni Resavskoj pećini, kao i direktorku Anu Nešić Bogdanović, koja nas je ovom prilikom povela u obilazak i upoznala nas sa nekim činjenicama vezanim za ovaj lokalitet, koji se smatra jednim od najvrednijih darova prirode u Srbiji.

Kolaz Resavska pecina

KLIK NA SLIKU DA BISTE JE UVELIČALI

„Veoma mi je drago što možemo da obeležimo 48 godina rada Resavske pećine. Resavsku pećinu je slučajno otkrila grupa čobana, čije je stado zalutalo 1962. godine, a već 10 godina kasnije, odnosno 22. aprila 1972. godine Resavska pećina je otvorena za prve posetioce. Predstavlja jednu od najstarijih ispitanih pećina, stara je oko 80 miliona godina, dok najstariji nakit ima, kako se procenjuje, oko 45 miliona godina. Ovo je prvi put da Resavska pećina na samom početku sezone, odnosno u ovim divnim prolećnim danima nije otvorena za turiste.


Svake godine broj turista se povećava, tako da je prošle godine Resavsku pećinu posetilo preko 60.000 turista, na šta smo posebno ponosni. Imamo dosta đačkih ekskurzija, ali i individualnih posetioca, koji su tu od početka marta pa sve do novembra meseca. 

Imali smo ideju da ovaj značajan dan za Resavsku pećinu obeležimo na drugačiji način, svečaniji, ali zbog trenutne situacije u kojoj se nalazimo obeležili smo skromno, u skladu sa merama i propisima Vlade Republike Srbije. 

KLIK NA SLIKU DA BISTE JE UVELIČALI

Iz godine u godinu se, što se tiče infrastrukturnog dela i samog uređenja spoljašnjeg izgleda, radilo na poboljšanju samog funkcionisanja, izgleda i okruženja Resavske pećine, odnosno svih zaštićenih područja čiji je upravljač Resavska pećina, u skladu sa zakonom i propisima. Imamo izuzetnu podršku lokalne samouprave, ali i države, pa se nadamo da ćemo u budućnosti uspeti da sprovedemo u delo sve što smo planirali, što će doprineti znatnom povećanju broja turista“, navodi direktorka Ana Nešić Bogdanović, koja je zamolila sve ljude da ostanu kod kuće i poštuju propisane mere, a da će posle prestanka vanrednog stanja Resavska pećina rado dočekati svoje posetioce.

VESTI GRADA DESPOTOVAC