PODNO ZIDINA MANASIJE ODRŽANO BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva 19. januara proslavljaju Bogojavljenje, jedan od naših najvećih praznika kada se širom Srbije pliva za Časni krst. Ove godine već tradicionalno, treči put je organizovano plivanje za Časni krst i u Despotovcu, u reci Resavi podno zidina manastira Manasije.

Foto: gradskevesti.com

Pre samog čina plivanja za Časni krst, u crkvi Svete Trojice u manastiru Manasija je služena sveta Bogojavljenska liturgija, osvećena je Bogojavljenska voda a potom je organizovana i svečana Bogojavljenska litija od crkve do mesta na kom je bilo organizovano plivanje. Kako se navodi na portalu gradskevest.com, u plivanju za Časni krst ove godine je učestvovalo četrdesetoro muškaraca koji su u hladoj reci pokazali hrabrost, volju i veru kako bi preplivali 33 metra do Časnog krsta, a prvi među jednakima je stigao i uzeo Časni krst Milan Milenković.

A svoje utiske o ovogodišnjem plivanju za Časni krst podelio je i jedan od plivača i organizatora, Lazar Brandušanovič: “Osećaj je bio neverovatan, neopisiv u vezi svega ovoga, pogotovo taj ulazak u Bogojavljensku vodu, nešto što treba da se doživi. Ono što je specifično u našem kraju jeste baš manastir, jer čini mi se da se nigde u Srbiji za Časni krst ne pliva podno manastira, kraj manastira ili slično. Sve ovo je značajno kulturno, versko pa i viteško nasleđe i mi se trudimo da sve to povežemo u jednom danu na ovakav način. Iz godine u godinu u smislu organizacije rastemo i trudićemo se da bude tako i u budućnosti. Naravno sve ovo ne bismo uspeli bez naše crkve Despota Stefana Lazarevića u Despotovcu kao i Igumana Pavla i bratstva manastira Manasije, oni nam nesebično pomažu u ovome a mi smo samo imali tu sreću i privilegiju da se nađemo na pravom mestu u pravo vreme da okupimo plivače i da budemo pregaoci ove ideje”.

Činom plivanja za Časni krst vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig i podsećaju na poruku praznika, sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je Isus slao.

Cilj ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koja ne treba da ima takmičarski duh već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA DESPOTOVAC