PITALI SMO Predsednika privremenog organa opštine Despotovac–DR ZLATKA MARJANOVIĆA

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Saša Prokić

Despotovac- Retroperspektiva 2023. godine i mala naznaka šta će se sve raditi u ovoj 2024. godini u Despotovcu i selima ove opštine iz ugla Predsednika privremenog organa opštine Despotovac Dr Zlatka Marjanovića.

Novinar Saša Prokić: .Gospodine Marjanoviću, možete li nam reći šta je sve uradjeno u protekloj godini u Despotovcu, kao i u  selima Vaše opštine?

Zlatko Marjanović:  Pre nego što odgovorim na ovo pitanje, moram reći da opština Despotovac, katastarski gledano, spada u veće opštine Srbije, a da istovremeno raspolaže jako skromnim budžetom koji jedva da pokriva osnovne troškove poslovanja ustanova i preduzeća čiji je osnivač. Trideset naseljenih mesta, koliko ih je u Gornjoj Resavi, ima i niz životnih potreba koje je teško kvalitetno servisirati, tim pre što i sam Despotovac kao opštinski centar ima brojne probleme, počev od vodosnabdevanja, do mnogih drugih infrastrukturnih i programskih koji iziskuju značajna ulaganja.

Stoga je jako važno što država Srbija poslednjih godina dosta pomaže naš rad, što je rezultiralo realizacijom nekoliko značajnih projekata, poput rekonstrukcije Doma zdravlja, Tehničke škole, Centra za kulturu. Izgrađena je i nova gradska toplana na biomasu koja je unapredila sistem grejanja u skoro svim opštinskim ustanovama.

U prethodnoj godini je nastavljeno sa radovima na instalaciji grejanja, hlađenja i ventilacije sale Centra za kulturu, opremljen je restoran Tehničke škole neophodnom kuhinjskom opremom, kao i Domsko odeljenje za stare adekvatnim nameštajem i aparatima. Takođe, i Skupštinska sala je automatizovana što će olakšati i učiniti transparentnijim rad novog saziva Skupštine. Značajnijih investicija je bilo i na zgradama nekoliko naših osnovnih škola, ali je najviše rađeno na putnoj infrastrukturi. Završena je rekonstrukcija regionalnog puta Ćuprija-Despotovac kojom je regulisan deo puta u prigrađu Despotovca. Završen je put Vodna-Žagubica, za koji mesec će biti i put Svilajnac-Medveđa, tako da će opština Despotovac biti u perspektivi bliža Srbiji, Evropi i svetu, što će pospešiti sve privredne grane ovog kraja, posebno turizam, koji ima izuzetne uslove za dalji ubrzani razvoj. Kao i svake godine, dosta sredstava je uloženo u adaptaciju lokalnih i atarskih puteva. Trudili smo se i da naše dve poznate kulturne manifestacije, Dani srpskoga duhovnog preobraženja i Viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ podignemo na viši nivo i da mnogobrojnim udruženjima i klubovima pomognemo u radu koliko smo mogli. Dosta vremena i sredstava uložili smo i na pripremi tehničke dokumentacije za projekte koji nas očekuju u ovoj i narednim godinama.

S.P: .Jedna od novina koja se pokazala kao dobra je prijem kod predsednika..Na osnovu odziva gradjana koji su dolazli kod vas sa raznim problemima I idejama, koliko ste zadovoljni realizovanim?

Zlatko Marjanović:   Ja sam polovinom prošle godine izabran za predsednika opštine Despotovac i odmah nakon izbora uveo sam praksu prijema i razgovora s građanima. Četvrtak je dan za sastanke, jer je tada pazarni dan u Despotovcu, kada i inače veliki broj građana i drugim potrebama dolazi do grada. Kada je nešto urgentno, svakako da odvojim vremena i drugim danima. Čini mi se da je to dobra praksa iako ima i bizarnih tema. Razumem ljude i pokušavam pomoći gde se može i gde je neophodno. Mogu reći da sve „sitnije“ probleme rešavamo odmah, što nailazi na odobravanje, krupnije sagledavam u širem kontekstu i stavljam ih po prioritetima u dugoročnije planove. Ovakav rad tera i naša mesna rukovodstva da budu posvećenija i preduzimljivija, tako da i u narednom periodu neću odustajati od ove metodologije. Problema je, kao što sam već rekao, premnogo, tako da ne mogu biti nikako zadovoljan dinamikom njihovog rešavanja.

S.P. .Znamo, a i videli smo da ste čovek iz naroda, koji je uvek sa svojim meštanima. S toga Vi, Nikola i vaš tim sigurno imate ambiciozne planove što se tiče razvoja i uredjenja Despotovca, možete li nam reći šta je sve planirano u 2024-toj ?

Zlatko Marjanović:   Da nemam ambiciozne planove ne bih se ni kandidovao da vodim opštinu. Rođen sam ovde, volim ove ljude i ovaj kraj najviše i trudiću se da stvorim što je moguće bolje uslove za njegov brži razvoj i bolje uslove života i rada u njemu. Trudiću se da sa svojim timom unapređujem sve segmente od privrede do sporta, stavljajući akcenat na životno najvažnije, kao što su otvaranje novih radnih mesta, vodosnabdevanje, zaštita životne sredine  i tome slično.

Despotovac ima Manasiju, dakle bogatu istoriju, ima i Resavsku pećinu, Resavu, Beljanicu, što znači da je i priroda bila blagodarna. Ima i jako vredne ljude i bogato industrijsko nasleđe zahvaljujući senjskim rudnicima, tako da valja samo sklopiti taj mozaik, što, priznajem, neće biti ni lako ni jednostavno. Budući da iz ovog kraja veliki broj ljudi radi u zemljama Zapadne Evrope,  jedna od značajnijih aktivnosti biće i stimulisanje njihovog povratka obezbeđivanjem povoljnijih uslova za otvaranje i rad porodičnih preduzeća.

S.P. : Još samo jedno pitanje koje će intresovati sve u Despotovcu, mislite li da li može to još bolje?

Zlatko Marjanović: . Da li je moglo bolje pričaćemo na kraju ovog mandata, mada sve uvek može bolje. Ne valja ako može skroz ili mnogo, mnogo bolje. Verujem da ću i ja, ali ono što je još važnije, građani biti zadovoljni. U tome mi i oni moraju pomoći, a sve za dobrobit dece svih nas i očuvanje naše prelepe Gornje Resave. 

S.P:  S obzirom da smo intervju uradili uoči Božica, koja je Vaša čestitka gradjanima Despotovca i Srbije?

Zlatko Marjanović:   Budući da nam se bliže veliki praznici, Badnji dan i Božić, koristim se ovom prilikom da građanima opštine  Despotovac poželim da ih što lepše i radosnije provedu sa svojim porodicama i svojim najmilijima uz uobičajeni božićni pozdrav „Hristos se rodi“.

Takođe, želim da svima nama ova godina bude sveukupno srećnija i berićetnija.

S.P. Hvala vam gospodine Marjanoviću na izdvojenom vremenu i što ste nam odgovorili na naša pitanja .

Dr Zlatko Marjanović Predsednik privremenog organa opštine Despotovac predstavio nam je planove za 2024. godinu, a  sa  projektima o kojima nam je govorio, Despotovac  će postati sigurniji i lepši grad.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA DESPOTOVAC