ZAVRŠENI SU 36. „Matićevi dani“ u Ćupriji!!!

 

ZAVRŠENI SU 36. „Matićevi dani“ u Ćupriji!!!

  • Autor:N.B.Dusan Matić/Ž.P

13/09/2017

 Ćuprija- Povodom obeležavanja 36. manifestacije Matićevi  dani počeli su 6. septembra 2017. godine u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ izložbom crteža Dušana Matića „Poeme u boji“ i predavanjem prof. dr Predraga Jašovića na temu „Dušan Matić i nadrealizam u Srbiji“ otpočela je manifestacija Matićevi dani.

ed mnogobrojnom publikom, uz pozdravnu reč v.d. direktora Biblioteke Ljiljane Đorđević i Vladimira Vasiljevića, člana Opštinskog veća svečano su otvoreni 36. Matićevi dani.
Gosti i učenici Medicinske škole koji su bili na otvaranju Matićevih dana posetili su i Legat, Spomen sobu Dušana Matića.

Četvrtak, 07.09.2017.
Dušan Matić je od 1948 do 1967. bio profesor na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Drugi dan 36-ih Matićevih dana posvećen je upravo ovom značajnom segmentu njegovog rada.
U  ŠOMO „Dušan Skovran“ od 20 časova igrali su Tanja Bošković i Rade Marjanović u pozorišnoj predstavi „Dobrodošli u kabare“.

Zatim,manifestacija je nastavljena izložbom slika sa likovnog konkursa „Matiću u čast“ koja je bila posvećena je nadrealizmu.Na konkurs je pristiglo preko 50 radova od 36 autora.
Niška slikarka i arhitekta, dr Aleksandra Mirić, dobila je nagradu za sliku „Sveci što marširaju“ na tradicionalnoj manifestaciji „Matićevi dani“, koja se održava već 36. put u Ćupriji, rodnom gradu poznatog nadrealiste Dušana Matića.
Na izložbi se predstavilo dvadesetoro autora iz Srbije i Makedonije. Ovogodišnju nagradu i priznanja na ovom umetničkom konkursu nadrealista dobili su umetnici iz Niša.
Godišnja nagrada “Matiću u čast” pripala je dr Aleksandri Mirić, arhitekti i slikarki, za delo „When The Saints Go Marching In“. Dobitnica će se tokom izlagačke 2018. godine predstaviti samostalnom izložbom u Ćuprijskom muzeju.
Posebno priznanje Narodne biblioteke “Dušan Matić” dodeljeno je Neveni Stefanović, umetnici, za rad „My Lollapoluza“, a Lazar Šošević, umetnik, dobio je pohvalu žirija za delo ”Performer”. Nagrađeni radovi nastali su na prošlogodišnjoj kolonizaciji niške tvrđave ART TO GO JAZZY.
Pored pomenutih, na izložbi su predstavljeni radovi članova umetničke grupe ARTEF: Aleksandre Branković, Dragane Grujičić, Jelene Živković, Vladimira Zaharijevića, Ane Jovanovske, Gorskog Kabadaje, Božice Milojević, Magdalene Sazdovske, Valentine Ilijevske, Novaka Novakovića, ali i Momčila Trajkovića Mo-moa, Emine Mladenović, Anite Milić, Ivane Knežević, Miloša Đorđevića, Dragane Vesović i Jasmine Mime Vasiljević.

Takodje ,tu je bio i nezaobilazni su bili članovi beogradskog Diksilend orkestra koji su uz svoju muziku proslavljali veliki jubilej: stogodišnjica od izdavanja prve gramofonske ploče sa zvukom džeza.

U okviru 36. MATIĆEVIH DANA u Ćupriji, najmlađi sugrađani su predpremijerno odgledali predstavu VELIKOG TEATRA iz Jagodine.         Predstava MA ŠTA MI REČE radjena je po tekstu Ljubivoja Ršumovića u režiji Bojana Miloradovića.   

I na kraju,poslednjeg dana manifestacije stručni žiri za dodelu prestižne književne nagrade „Matićev šal“ za 2017 godinu jednoglasno je doneo odluku da se za najbolju prvoobjavljenu knjigu pesama autora do 27 godina života proglasi zbirka pesama pod nazivom “ Nervi od volframa“ mladog pesnika Rastka Lončara iz Kaća.

Knjiga je objavljena u izdanju Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca – Novog Sada.
Stručni žiri za dodelu nagrade zasedao je u sastavu:
Radomir Andrić, književnik iz Beograda i predsednik Udruženja književnika Srbije – Predsednik žirija
Petar Žebeljan, književnik i novinar iz Beograda – član žirija
Ljiljana Đorđević, v.d. direktora Biblioteke – član žirija.

 Sve to su zasladile učenice ŠOMO „Dušan Skovran“ koje su pauzu između Okruglog stola i dodele „Matićevog šala“ ispunile čarobnim zvucima flaute.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ĆUPRIJA