ŠKOLA U SENJU-OD MALE ŠKOLE U MANASTIRU RAVANICA DO SREDJENE SEOSKE ŠKOLE SA 4G MREŽOM !!!

  • Autor, foto : Ž. Prokić /Selo Senje / M. Djurić

07/02/2019

Ćuprija-Osnovna škola „13.Oktobar” osnovana je 1965.godine. Naziv je dobila u znak sećanja na dan oslobođenja grada.

Škola obuhvata i četiri područna odeljenja u selu Senju, Virinu, Supskoj i Mijatovcu.

trong>Škola u Senju ove godine slavi 180 godina od postojanja, pa ćemo tim povodom pisati o ovoj školi.

Do prvog srpskog ustanka u čitavom ovom kraju nije bilo narodnih osnovnih škola. Jedino mesto gde se moglo tada opismenjavati bila je škola u manastiru Ravanica, u kojoj su učitelji bili kaluđeri. Nastava je bila posvećena pisanju, čitanju na slovenskom jeziku i crkvenom pojanju.

O tome kada je prvi put škola u Senju počela sa radom, postoji jedan zanimljiv, ali nepotpisan izveštaj. U njemu između ostalog piše: „Prvi put je otvorena 1832. godine, a za vreme okupacije, propala je…“ Pošto se izveštaj vodi kao nepotpisan ne može se sa sigurnošću reći da je škola tada počela sa radom.
1838. godine za predsednika Senjske opštine postavljen je Stanoje Jevtić. Za vreme predsednikovanja, njegovim zalaganjem i na njegovom placu je podignuta zgrada opštine i osnovna škola. Ta opštinska zgrada je imala 4 prostorije, a u jednoj od njih je bila školska učionica koja se koristila dok nije podignuta školska zgrada. Škola je zvanično počela da radi 1839. godine, a prema dostupnim dokumentima, Milenko Lukić iz Senja je bio prvi učitelj u selu. Pošto drugih osnovnih škola sem u Ćupriji nije bilo, školu u Senju su pohađala i deca iz svih sela u krugu od 15km.
Stara školska zgrada u Senju je sagrađena 1848. godine. U toku više ratova škola je bila oštećena, a naročito u prvom svetskom ratu, prvo od strane Bugara, a potom od izbeglica koje su boravile u njoj. Ona je srušena 1991.
Nova školska zgrada, koja postoji i danas je podignuta 1961. godine a kapacitet škole je 300 učenika. U njoj se čuva staro školsko zvono, koje je osnovna škola dobila na dar iz Vršca još 1883. godine.

TA
taksi 1 (600 x 154)
taksi 5 (600 x 154)
taksi4 (600 x 154)

Ove školske godine uprava osnovne škole „13. oktobar“ u Ćupriji je uz pomoć Ministarstva donela odluku da se škola u Senju sredi i obnovi, a u tu akciju su se uključili i vredni meštani ovog sela i uz pomoć radnika škole i pomoćnih radnika, uz donacije raznih firmi koje prodaju gradjevinski materijal i boje, materijal za krečenje i bojenje, izradu vrata i prozora, vodoinstalatera i svih onih koji su bili voljni da pomognu svojim radom i trudom da ova škola dobije svoj novi izgled, osvežena i spremna da dočekuje još mnogo novih generacija malih Senjana.

Takodje je i krajem prošlog meseca u ovu školu stigla i 4G internet mreža.

Direktor ove ćuprijske osnovne škole, kojoj pripada senjanska škola, Marko Djurić tom prilikom je istakao:

„Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Ministru prosvete , nauke i tehnološkog razvoja, gospodinu Mladenu Šarčeviću,Pomoćniku ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci, dr Saši Stojanoviću, Savetnici ministra Biljani Marić,predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i naravno predstavnicima kompanije VIP Srbija na poseti našoj područnoj školi u Senju, a u okviru projekta 4G učionica. Naime, kompanija VIP Srbija je našoj školi u Senju donirala opremu za pristup 4g mreži. Na osnovu izveštaja o primeni opreme u praksi koji smo poslali na uvid Ministarstvu prosvete , nauke i tehnološkog razvoja, a koji je označen kao najreprezentativniji, odabrani smo za današnju posetu. Ovo je velika čast za sve nas, ali istovremeno i prilika da se naši uvaženi gosti uvere kako se oprema za pristup 4G internetu kao i digitalna oprema koriste u praksi na časovima matematike i biologije.
Ova oprema ima veliki značaj za školu u Senju, obzirom na starost zgrade i instalacija, jer pre svega omogućuje da i seoska deca mogu da pohađaju savremenu nastavu i imaju pristup različitim obrazovnim sadržajima. Ministarstvo prosvete na čelu sa gospodinom Šarčevićem daje ogroman doprinos digitalnom opremanju škola, a u okviru kog smo započeli i uvođenje elektronskih dnevnika koje će svoju punu primenu imati u drugoj polovini ove godine, i to pre svega zahvaljujući opremi koju obezbeđuje Ministarstvo. Posetu smo iskoristili da ugovorimo dalje opremanje naših škola,tako da ćemo od kompanije VIP Srbija dobiti internet za seoske škole u Supskoj i Virinama. Gosti su bili prijatno iznenađeni dočekom koji smo im priredili i pohvalili sve zaposlene u našoj školi i naravno učenike koji su svi skupa zablistali punim sjajem.
Hvala svima!“

Ovo je jedna lepa priča o tome kako se od male stare seoske škole koja postoji bezmalo već 2 veka može napraviti lepa savremena seoska škola, u koju su išli ili idu vredni, pametni djaci, budući doktori, advokati, možda svetski poznati sportisti, poput naše Stefane Veljković, mlade odbojkašice i državne reprezentativke. Ona je samo jedan primer kako i deca koja žive u selu mogu dostići svetsku slavu ako veruju u sebe i vredno uče i rade i da seoske škole nisu ništa manje vredne jer i te kako se u malim sredinama krije neki talentovani dečak ili devojčica koji uz pomoć svojih učitelja stekne osnovna saznanja o vrednostima života i kasnije bude primer drugima, a da nije iz velikog grada.

Do sledeće lepe priče iz nekog malog mesta u Srbiji……

DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU.063-8223394
DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU.063-8223394
DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU..063-8223394
DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU..063-8223394
DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU...063-8223394
DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU…063-8223394
EKONOMIJA VESTI GRADA ĆUPRIJA