Opština Ćuprija jedna od lokalnih samouprava koja je prošle godine podigla svoj LEI indeks

NALED: Ćuprija prednjači po broju zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola

Ćuprija- LEI indeks ocenjuje opremljenost i spremnost lokalnih samouprava da pružaju kvalitetne i dostupne eUsluge i sastoji se iz četiri osnovne grupe indikatora: broj i kvalitet eUsluga, opremljenost infrastrukturom, kapacitet lokalnih službenika da pruže elektronske usluge, kao i nivo informisanja i uključenosti građana pri uspostavljanju i korišćenju elektronskih usluga.

Foto: cuprija.rs

Jedna od lokalnih samouprava koja je prošle godine podigla svoj LEI indeks je i Opština Ćuprija, najviše zbog velikog napretka u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola.

Naime, kako je saopšteno na poslednjoj sednici Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub), radnog tela NALED-a, među opštinama koje su se u 2022. istakle po broju zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, nalaze se, pre svih, Ćuprija, Ub, Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola i Aleksinac.

Na sednici je takođe zaključeno da su kašnjenja pri izdavanju dozvola veća kod gotovo dve trećine lokalnih samouprava i da je glavni razlog za to manjak službenika usled višegodišnje zabrane zapošljavanja. Iako u Opštinskoj upravi opštine Ćuprija radi oko četrdeset odsto manje ljudi nego pre desetak godina, to se ne reflektuje negativno na kvalitet pruženih eUsluga, pogotovo kada je reč o izdavanju elektronskih građevinskih dozvola.

Inače, Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) još je 2019. godine sertifikatom potvrdila da je Opština Ćuprija lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Tako ovi najnoviji rezultati analiza, saopšteni na poslednjoj sednici BFC kluba, samo potvrđuju ranija saznanja da su uslovi za poslovanje u sredinama koje imaju BFC SEE sertifikat 70% bolji nego u gradovima i opštinama koje nemaju ovaj pečat kvaliteta, kao i da su sertifikovane jedinice lokalne samouprave gotovo tri puta uspešnije u privlačenju investicija nego druge opštine, odnosno gradovi, navodi se na sajtu opštine cuprja.

Dodajmo da BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i da je Opština Ćuprija jedan od članova ovog radnog tela Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA ĆUPRIJA