Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen u ćuprijskoj biblioteci „Dušan Matić“ !!!

26/11/2019

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja , kao i globalne kampanje pod nazivom „16 dana aktivizma povodom nasilja nad ženama“ 04. decembra 2019. godine je u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ u Ćupriji u saradnji sa Centrom za socijalni rad održana T r i b i n a .

Narodna biblioteka „Dušan Matić“, se i ove godine, kao i mnogobrojne insitucije širom Srbije, svojim aktivnostima uključila u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan ustanovljen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) 1981. godine u Bogoti, kada su prvi put žene otvoreno govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i o nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


suncica2_o (600 x 130)
suncica3_o (600 x 130)

Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel – Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

U Srbiji je, prema podacima Zaštitnika građana, samo u toku ove godine do novembra ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju.

Tim povodom bitno je upozoriti na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

VESTI GRADA ĆUPRIJA