Jednokratna novčana pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima !!!

15/04/2020

Ministarstvo poljoprivrede donelo je odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled pandemije koronavirusa.


Pravo na isplatu novčane pomoći ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu.

Pored opšteg uslova neophodno je da podnosilac zahteva u registru ima upisane površine na kojima gaji povrće u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja (krava, ovca, koza).

Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bilo da su nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.


Visina jednokratne novčane pomoći određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica i to:

25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod povrćem u zaštićenom prostoru, a najviše 90 000 dinara;
3000 dinara po grlu krave, a najviše 30 000 dinara;
500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20 000 dinara;
800 dinara po košnici pčela, a najviše 20 000 dinara.

Isplatu novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima vrši Ministarstvo finansija, na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti Poljoprivrednoj i stručnoj službi Jagodina.

VESTI GRADA ĆUPRIJA