Indijska kompanija Motherson otvorena u zoni „Dobričevo“ kod Ćuprije-Ponosni na to što smo deo Srbije“ !!!

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor I foto: cuprija.rs

Ćuprija- „Kompanija “SMP Automotive” bavi se proizvodnjom, sečenjem i šivenjem kože za enterijere vodećih svetskih automobilskih firmi. Kamen temeljac za fabriku u Ćupriji postavljen je u avgustu 2020. godine, a već aprila naredne godine uvedena je kompletna oprema u proizvodni pogon fabrike.

Veoma je važno da smo, paralelno sa izgradnjom postrojenja, uspeli da oformimo centar za obuku radnika, koji je i u otežanim uslovima zbog pandemije neometano radio. 

Proizvodni pogon se prostire na 2.800 kvadrata i u njemu će se u punom proizvodnom kapacitetu dnevno proizvoditi sedam hiljada delova za okvirno 1 700 automobila. U samom startu, u fabrici u Ćupriji radiće 164 radnika, a naš cilj je da do 2025. godine u fabrici bude zaposleno 455 radnika.“.

Na današnjoj svečanosti bio je prisutan i Vivek Segal, osnivač “MothersonGroup”, što je dalo posebnu notu skupu. Gospodin Segal osvrnuo se i na 2011. godinu, kada je „MothersonGroup“ kupio do tada nemačku kompaniju “SMP Automotive”, ali i na 1975. godinu, kada je kompanija „Motherson“ osnovana.

„Kompanija „Motherson“ osnovana je 1975. godine i jedna je od 20 najvećih i najbrže rastućih kompanija u svetu. 

Kompanija je do sada kupila oko 30 pogona širom sveta, stoji na sajtu opštine-cuprija.rs, a u njenom vlasništvu je ukupno 279 fabričkih postrojenja. „Motherson“ u Srbiji posluje od 2017. godine i do sada su uspešno realizovana dva projekta u Smederevu. 

Proizvodni pogon u Ćupriji je još jedan, poslednji u nizu, a na prostoru industrijske zone u Ćupriji kupili smo dosta zemljišta, što govori o našim namerama i planovima koji su vezani za dalji razvoj kompanije na ovim prostorima. Za našu kompaniju, Srbija je zemlja velikih mogućnosti, i zato se zahvaljujem Vladi Republike Srbije, Opštine Ćuprija i svim našim poslovnim partnerima.“, rekao je Vivek Segal, podvukavši nešto vrlo važno za fabričko postojenje u Ćupriji i Ćupriju u celini: baza znanja koja postoji u fabrici u zoni „Dobričevo“ ne postoji ni u jednom od 279 postrojenja kompanija „Motherson“.

„Kada sam ulazila u fabriku, videla sam natpis „Ponosni na to što smo deo Srbije“. 

Ja hoću da vam kažem danas da smo ponosni na to što vas imamo u Srbiji i hvala vam za sve što ste uradili za moju i za našu zemlju“, rekla je danas u novoj industrijskoj zoni u Dobričevu premijerka Ana Brnabić obraćajući se prisutnima na zvaničnom otvaranju fabrike “SMP Automotive”.

„Sećam se kada smo imali sastanak u Vladi Republike Srbije kod Danila Cicmila te 2017. godine. Deluje mi kao da je bilo skorije, a toliko se stvari desilo od tada. Sećam se kako ste mi na vrlo emotivan način predstavili vašu kompaniju i razumem zašto je ona jedna od najbrže rastućih globalnih kompanija: zato što vi verujete u nju, zato što imate tim koji veruje u nju, i znam kako ste lepo pričali o Srbiji i o vašim planovima u našoj Srbiji. Sve te planove ste do sada realizovali, i mnogo više od toga. Vi samo u Smederevu imate ukupno četiri hiljade zaposlenih, ali vam hvala što ste pokazali dodatnu veru u našu zemlju i odlučili da se dalje širite i da dođete ovde u Ćupriju“, istakla je premijerka Brnabić obraćajući se posebno Viveku Segalu, osnivaču kompanije “Motherson”, i nastavila:

„To je nama iznimno važno. Izuzetno nam je važno što ste izabrali Ćupriju. Pomoravlje ima nešto veću nezaposlenost od prosečne nezaposlenosti u Republici Srbiji. Zato se posebno predsednik Republike Aleksandar Vučić sa svojim timom trudi da što više investicija sada usmeri ka Ćupriji, ka Paraćinu, ka Pomoravlju, i vi ste bili jedni od prvih koji ste prihvatili taj njegov i naš poziv i odlučili da ovde investirate. Ja sam sigurna, sto posto uverena, da ćete ovde naći prelep dom, da ćete biti srećni i zadovoljni u Ćupriji. Hvala vam što već danas razmišljate o tome da se dalje širite u Srbiji, što ste već kupili dodatnu zemlju i što verujući u vašu kompaniju i u vaše ljude, verujete u Ćupriju, u kojoj ćete ići i mnogo više od tih 500 zaposlenih, što vam je cilj do 2025. Mi imamo fantastične ljude ovde, imamo fantastične mlade ljude i drago mi je što su oni dobili šansu, zahvaljujući našim zajedničkim naporima, da ostanu u svojoj Ćupriji, da ovde rade, da ovde zarađuju i da ovde dalje žive i stvaraju svoje porodice. Konačno, želim da kažem da verujem da će i Ćuprija i Paraćin i Pomoravlje imati mnogo svetliju budućnost. Kada ovakve kompanije dođu, druge kompanije ih slede. Zato je vaša vera u Srbiju bila toliko važna za nas.“, zaključila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić

Reči zadovoljstva zbog urađenog nije krio ni predsednik Skupštine opštine Ćuprija Ninoslav Erić, koji je kao nekadašnji predsednik Opštine Ćuprija aktivno učestvovao u ovom projektu od prvog dana-

– , i na početku obraćanja podsetio ko su najzaslužniji što na Dobričevu sada niče nova industrijska zona.

„Mi smo imali veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića od samog početka. Danilo Cicmil je tu od samog početka. Veliku zahvalnost upućujemo i predsednici Vlade Ani Brnabić, ministarstvima privrede i finansija jer su nam oni obezbedili sredstva koja smo uložili u komunalnu infrastrukturu ove industrijske zone“, istakao je Erić i prisetivši se jednog događaja od pre pet godina, sa prisutnima podelio deo vizije moderne Ćuprije.

„Kada smo 2016. godine otvarali Eurofiber, tadašnji ambasador Republike Kine Li Manćang je rekao: – Ovo je „prva lasta“, a nakon te „prve laste“ doći će i nove fabrike. Danas moram da kažem kako je ovo „prva lasta“ u Dobričevu, u centralnoj industrijskoj zoni za Pomoravlje. Mi ovde imamo 700 hektara koji predstavljaju novu Ćupriju i želimo da ova centralna industrijska zona obezbedi posao za naše Ćupričane, ali i za ljude iz Pomoravlja i centralne Srbije. Mi želimo neku novu Ćupriju i zato smo napravili viziju razvoja opštine Ćuprija 2020-2030. Jedan primerak ove knjige je namenjen za našeg predsednika Republike Aleksandra Vučića i za našu premijerku Anu Brnabić.

Klaus Beš, generalni menadžer “SMP Automotive”, svakako je danas bio najpozvaniji od svih prisutnih kada je u pitanju predstavljanje nove fabrike u Ćupriji i njenih „performansi“.

Inače, osim gospode Segala i Beša, premijerke Ane Brnabić i predsednika Skupštine opštine Ćuprija Ninoslava Erića, otvaranju fabrike danas su u Dobričevu prisustvovali i ministarka privrede Anđelka Atanasković, savetnik predsednika Republike Srbije Danilo Cicmil, kao i čelnici Opštine Ćuprija na čelu sa predsednikom Jovicom Antićem.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA ĆUPRIJA