Suficit od 40 miliona u 2017. godini, privremeno finansiranje u 2018. godini!!!

 

Suficit od 40 miliona u 2017. godini, privremeno finansiranje u 2018. godini!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

29/12/2017

Danas je održana sednica Opštinskog veća na kojoj je usvojena odluka o privremenom finansiranju opštine Lučani za 2018. godinu. Ova odluka je usledila nakon izostajanja razmatranja predloga odluke o budžetu za narednu godinu od strane Skupštine opštine, na sednici koja je održana 27.12.2017. godine.

trong>Na sednici veća je istaknuto da je predlog odluke o budžetu za narednu godinu Opštinsko veće usvojilo na svojoj sednici od 21. decembra . Istog dana, dok još nije podeljen materijal odbornicima SO za zakazanu sednicu za 27. decembar, dostavljen je usvojeni predlog budžeta skupštinskom odeljenju, kako bi se ova tačka uvrstila u dnevni red sednice.

Ipak je izostalo razmatranje ove najvažnije tačke za normalno funkcionisanje lokalne samouprave. Opštinsko veće je, shodno ovakvom svom razmatranju, zatražilo pismeno izjašnjenje predsednika Skupštine i skupštinskog odeljenja sa pitanjem, zašto je izostala najvažnija tačka dnevnog reda na skupštinskoj sednici, iako je uredno dostavljena skupštinskom odeljenju.

Inače, stručna služba je ukazala da odluka o privremenom finansiranju može da se primenjuje najviše naredna tri meseca do 1/4 visine budžeta iz prethodne godine.

[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

Na sednici je istaknuto i to da je budžet u prethodnoj godini realizovan čak sto odsto. U budžetu za 2017. godinu se beleži suficit od blizu 40 miliona. Ovo su rezultati koji su nezabeleženi za budžet opštine Lučani. Ogromna sredstva Opštinsko veće je moralo da opredeli za za isplatu zauzeća privatne svojine građana koje prethodne vlasti nisu izmirivale, za isplatu kreditnog zaduženja i brojnih sudskih presuda prethodnih vlasti.

Veće je na ovoj sednici donelo i rešenje o raspodeli raspoloživih sredstava iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 2,4 miliona koja su opredeljena uglavnom za plaćanje javne rasvete mesnih zajednica.

Doneto je i rešenje o promeni aproprijacija u vrednosti od 7 miliona. Naime, Opštinsko veće je moralo da donese odluku za plaćanje 25 miliona sudskih presuda i naknada za ujed pasa. Samo za izmirivanje sudske presude koju su prethodne vlasti započele sa Dračom Guča, budžet je platio čak 15 miliona.


NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK