Predstavnici grada i crkve sekli badnjak u Premeći !!!

 

  • Autor: Ljubica Sokić

06/01/2018

Čačak – Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama i porodičnim okupljanjima.

to: mediaportal.rs

Najradosniji hrišćanski praznici, Božić i Badnji dan koji mu prethodi, vezani su za rođenje Isusa Hrista, bogočoveka i spasitelja ljudskog roda, a crkve koje primenjuju julijanski kalendar ih obeležavaju 6. i 7. januara. Ovi dani u Srba vezani su za brojne i raznovrsne običaje u kojima se prepliću pravoslavni hrišćanski i stari paganski običaji i značenja, koji čine jednu od osnovnih kulturnih osobenosti našeg naroda.


Tako su i predstavnici sveštenstva i gradskog rukovodstva Grada obavili su jutros seču badnjaka u selu Premeća, nedaleko od Čačka. Oni su krenuli u šest časova ispred zgrade Uprave grada. Po badnjake su, pored rukovodstva grada Čačka išli i sveštenici Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Hrama Svetog Kneza Lazara u Ljubiću i Hrama Svete Velikomučenice Marine iz Atenice. Osvećenje i paljenje badnjaka uz prisustvo velikog broja vernika i parohijana biće obavljeno i u crkvi Svete velikomučenice Marine u Atenici danas sa početkom u šesnaest časova. Sutra, na Božić, svečana liturgija počinje u osam sati, a prekosutra će je služiti episkop žički Justin od devet časova.

NAJNOVIJE VESTI

grad cacak4_n
nova srbija_n (300 x 250)
sloboda_o (300 x 250)
mladost_n (300 x 250)
institut_n (300 x 250)
grejsnje_n (300 x 250)
VESTI GRADA ČAČAK