I čačanska publka može da pogleda izložbu fotografija „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ !!!

  • Autor, foto: Ljubica Sokić

20/03/2019

ČAČAK (MNA) – Nakon Beograda, Kraljeva i Zaječara i čačanska publka može da pogleda izložbu fotografija „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ autorke Mirjane Vukasović, arhivistkinje u Muzeju grada Perasta.

trong>Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj su predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Izložba je rađena sa ciljem da stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope.

Stećci su 2016. godine našli mesto na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Stećak jeste materijalni dokaz jednog vremena i prostora, koji je od strane nauke datiran od druge polovine XII pa sve do XVI veka. Sama praksa sahranjivanja ispod stećaka prestala je još u XVI veku, ali su oni nastavili svoj život u duhovnom biću ljudi i zajednica koje su naseljavale dati prostor.

Svi zainteresovani izložbu, koja je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, mogu pogledati do 08. aprila u galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

VESTI GRADA ČAČAK