Danas je u Čačku obeležena godišnjica prvog oslobodenja ovog grada u Drugom svetskom ratu !!!

  • Autor,foto : Ljubica Sokić

21/09/2018

[views]ČAČAK – Parastosomkoji su služili sveštenici SPC i polaganjem venaca od strane predstavnika gradskog rukovodstva i Ravnogorskog pokreta danas je u Čačku, na Spomen parku, obeležena godišnjica prvog oslobodenja grada u Drugom svetskom ratu.
rong>Pomoćnik gradonačelnika zadužen za društvene delatnosti, Vladan Milić je podsetio da su se skupovi povodom ovog događaja održavali i ranije. „Pre dva meseca smo započeli razgovore da svi zajedno obeležimo godišnjicu . Da li su su sukobi mišljenja između četnika i partizana po ovom pitanju prevaziđeni pokazaće vreme, ali prvi korak je napravljen.Večeras će, sa početkom u 19 časova predavanje o prvom oslobođenju grada održati istoričar Mirko Drmanac“, podsetio je on.


Predsednik GrO Ravnogorskog pokreta, Aco Đenadić kaže da Spomen park i humka gde su mnogi sahranjeni svedoče o žrtavama rata. „Mi smo dužni da to poštujemo, a ono što je najvažnije to je parastos. Uprkos političkoj situaciji u gradu predstavnici čačanskog rukovodstva su organizovali ovaj skup, mi smo se priključili tome, a tako će biti i ubuduće“, kazao je Đenadić. On je iskoristio priliku da pozove sve prisutne da dođu u 14 časova na Jelicu, pored crkve Svetog Petra i Pavla gde će biti održan Sabor Ravnogorskog pokreta u čast poginulih u Drugom svetskom ratu. „Veliko je delo naših stradalnika što je Čačak tog 1. oktobra 1941. godine bio slobodan, a veći deo Evrope porobljen. To govori o hrabrosti i nepokolebljivosti naših predaka koji treba da nam budu uzor i mi to moramo poštovati“ poručio je Đenadić.Inače, predstavnici SUBNOR-a su ranije položili vence na Spomen parku.

VESTI GRADA ČAČAK