Bend Kal za Gornjomilanovčane!!!

 

Bend Kal za Gornjomilanovčane!!!

  • Izvor: Ljubica Sokić

25/10/2017

ČAČAK, GORNJI MILANOVAC – Bend KAL iz Beograda u četvrtak, 2. novembra na sceni velike sale Kulturnog centra izvešće svoj prvi koncert u Gornjem Milanovcu. KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Iz sebe imaju više od 400 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti, kao i na domaćem EXIT Festivalu.
AD su bili 2006. i 2008. godine, obišli sve značajnije klubove, poput Joe’s paba u Njujorku, gde su svirali najznačajniji svetski muzičari – Leonard Cohen, David Byrne, Richard Thompson, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour, David Gilmore… Na SAD turneji 2008. godine, odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, Gogoll Bordello, bendom koji je svirao sa Madonom na Global Warmingu u Londonu.Producent oba njihova albuma je Mike Nielsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama, poput sastava – Underworld, Snow Patroll, The Cure, Jamiroquai…Na prestižnoj World Music Chart Europe, sa oba albuma zauzeli su prva mesta i iza sebe ostavili bendove poput – Gotan Project, Natasha Atlas, Ojos de Bruho. Na istoimenoj listi 2006. godine bili su treći na godišnjem nivou, što nijednom bendu sa ovih prostora nije pošlo za rukom.

Na domaćoj sceni, sarađivali su sa Rambom Amadeusom u numerama Dikh Tu Kava i Komedija, za koje su 2007. godine dobili nagradu Davorin Popović za najbolji video spot na prostoru ex Jugoslavije, a na poslednjem albumu sarađivalli su sa reperom Marčelom u pesmi Krasnokalipsa.Njihovi spotovi su vrlo prepoznatljivi po posebnoj estetici i danas se vrte na svim domaćim televizijama.Članovi benda su: DRAGAN RISTIĆ (lead vocal, el. guitar), DUŠAN GNJIDIĆ (drums), MARKO ĆURČIĆ (bass), ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ (accordion), MILORAD JEVREMOVIĆ (vocal, violin). KAL je jedini bend sa ovih prostora koji je izabran među 1000 bendova iz celog sveta da 2006. godine svira na najznačajnijem sajmu World muzike u Španiji WOMEX.  DRAGAN RISTIĆ je rođen 1972. godine u Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na odseku Menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture, a 1999. godine je na istom fakultetu završio i master studije Teorije dramskih umetnosti i medija. Osnivač je benda KAL, prepoznatljivog po originalnom muzičkom stilu Rock’n’Roma, u kome je glavni vokal i gitarista. Pored dugogodišnjeg muzičkog angažmana i učešća na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu, angažovan je na filmu i u pozorištu kao producent, glumac ili kompozitor – film Emira Kusturice “Crna mačka, beli mačor” (prevod i muzika), Romsko pozorište “Raidna” iz Beograda, Romsko pozorište “Vareso Aver” iz Budimpešte (drama “Žak, ili pokornost” Ežena Joneska, “Krvava svadba” Federika Garsije Lorke). Od 1998. godine direktor je Romskog kulturnog centra Beograd. Radio je i na Radio Beogradu – program na romskom jeziku, kao novinar, urednik i prevodilac. Objavio je publikacije “Romski mediji u Jugoslaviji: razvoj i mogućnosti” (1997) i “Istorija romskog pozorišta” (1999). Kao koordinator za romski jezik, obavljao je praksu u Evropskom centru za prava Roma (ERRC). Govori romski i engleski, a služi se mađarskim.[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK