Veliki uspeh Milanovačkog pozorišta!!!

 

  • Autor: Ljubica Sokić

19/10/2017

Čačak, Gornji Milanovac – Milanovačko pozorište predstaviće se na Festivalu pozorišne režije u Leskovcu. Komedija „Tvrdica“, Žana Batista Poklena Molijera, koju je na scenu postavio reditelj Branko Knežević, kao jedna od pet najboljih rediteljskih ostvarenja u 2017. godini izborila je učešće na završnicu nacionalnog festivala pozorišne režije.
OR – Festival amaterske pozorišne režije podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije biće realizovan u Leskovcu od 1. do  6. novembra, saopštio je Darko Zloporubović, koordinator festivala i urednik scenskog programa Leskovačkog Kulturnog centra.Pored Milanovčana, za najprestižnije pozorišne nagrade, među kojima je svakako najznačajnija za režiju, na 5. FAPOR-u nadmetaće se i gradska pozorišta iz: Bečeja, Prokuplja, Obrenovca i Beograda. Nastup Milanovačkog pozorišta, predviđen je za 2. novembar. Pored „Tvrdice“, posetioci Festivala, ali i svi eminentni pozorišni umetnici koji će tih dana boraviti u Leskovcu,  moći će da pogledaju i predstave: „Kralj Ibi“, (Bečej, režija: Igor Pavlović), „Ana je čekala“, (Prokuplje, režija: Tijana Petrović), „Šine“, (Obrenovac, režija: Marija Medenica) i „Dom Bernarde Albe“ (Beograd, režija: Anika Lehki). Podsećamo, Molijerova „Tvrdica“, po oceni književnih kritičara, je delo koje se ubraja među najveće klasike svetske književnosti. To je priča o ljudskim sudbinama, njihovim željama, strastima i manama. Radnja komedije smeštena je u 17. veku, tako da predstava ima i „istorijsku dimenziju“.

Centralna ličnost ove komedije karaktera je tvrdica Harpagon.  U predstavi nema nevinih i na taj način Knežević pokušava da istakne licemerje Molijerove epohe. Na kraju da li samo nje?Iako je cilj komedije da nasmeje, ne može se prenebregnuti činjenica da će se, nakon predstave, mnogi gledaoci zapitati da li se kroz vekove, osim kostima, išta promenilo i koliko oni, manje – više imaju osobine starog Harpagona ili nekog od junaka predstave.Uloge tumače: Branko Nedeljković (Harpagon), Viktor Vujić (Kleant), Tatjana Rašić (Eliza), Krsman Nedeljković (Valer), Jana Drobnjak (Marijana), Branko Knežević (Anselm), Marija Krsmanović (Frosina), Milan Aćimović (Simon), Draško Obrenović (Žak), Pavle Steković (La Fleš), Đurđa Vujičić (Kloda), Marija Todorović (Markiza) i Aleksandar Avramović (Komesar). Kostime za predstavu osmislila je Biljana Knežević.

SRBIJA GRADOVI