Tročlana porodica Grbić iz mioničkog sela Donji Mušić, koja je ostala bez krova nad glavom tokom majskih poplava 2014. godine dobili kuću od Dobrotvorne organizacije Srpske Pravoslavne Crkve „Čovekoljublje“ uz podršku opštine Mionica!!!

  • Izvor: opština Mionica/ Ljubica Sokić

06/02/2018

Čajetina-Tročlana porodica Grbić iz mioničkog sela Donji Mušić, koja je ostala bez krova nad glavom tokom majskih poplava 2014. godine, dobila ja novu i kompletno opremljenu kuću površine 54 kvadratna metra, ukupne vrednosti 24,000 EURA.

trong> Donaciju je obezbedila Dobrotvorna organizacija Srpske Pravoslavne Crkve „Čovekoljublje“ uz podršku opštine Mionica, čiji su predstavnici u društvu predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića posetili porodicu Stanice Grbić.
„Poplava nam je odnela sve kada je voda ulila u kuću i pomoćne objekta. Prvo smo dobili novčanu pomoć od Republike Srbije i Crvenog krsta. A uz posredstvo opštine Mionica došli su ljudi iz Fondacije i započeli su izgradnju nove kuće. Sami nikada ne bismo mogli da izgradimo jedan ovakav objekat, i sada imamo sve uslove za život.“ – izjavila je više nego zahvalna samohrana majka Stanica Grbić.

Fondacija „Čovekoljublje je tokom 2017. godine obezbedila finansijsku pomoć u iznosu od 52,000 EURA za izgradnju dve i rekonstrukciju 6 porodičnih kuća na teritoriji opštine Mionica, koje su pretrpele štetu tokom poplava u maju 2014. godine. Sem izgradnje i kompletnog opremanja jedne kuće i prve faze izgradnje još jednog stambenog objekta, pomoć je obuhvatala finansiranje građevinskih radova na stambenim objektima oštećenim tokom poplava, i u najvećem broju slučajeva je podrazumevala obnovu spoljne izolacije i fasade, zamenu spoljne i unutrašnje stolarije, molersko-farbarske radove, keramičarske radove, kao i radove na rekonstrukciji sanitarnih čvorova.

IMG_7538
IMG_7569
IMG_7573
IMG_7574
IMG_7580

„Ova kuća je jedna od osam stambenih objekata čiju je izgradnju ili kompletnu rekonstrukciju finasirala naša Fondacija u saradnji sa opštinom Mionica. Reč je o socijalno ugroženim domaćinstvima, staračkim domaćinstvima, porodicama samohranih roditelja, porodicama sa članom koji je osoba sa invaliditetom ili osoba sa teškom bolešću, kao i porodicama koje su izbegle iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Finasijska sredstva u iznosu od 52,000 EURA obezbedili smo uz pomoć austrijske humanitarne organizacije „Diakenie Austria“ i uz podršku Eparhije Zapadno Evropske i Sve Nemačke.“ – izjavila je ovom prilikom Dragana Levićanin, koordinator projekta.
Predsednik opštine Mionica Boban Janković je podsetio da je opština Mionica u poplavama 2014. godine pretrpela ozbiljna oštećenja na brojnim stambenim i infrastrukturnim objektima. „U proteklom periodu dobili smo veliku pomoć od Vlade Republike Srbije i mnogih humanitarnih organizacija kako bi otklonili posedice poplava. Danas prisustvujemo pripopredaji ovog stambenog objekta koji je izgrađen sredstvima Srpske Pravoslavne Crkve i njene fondacije „Čovekoljublje“, što predstavlja zaista lep gest i aktivnost koja je doprinela da oni koji su ugroženi dobiju pravu pomoć u vidu rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, kao i njihovog opremanja.“ – rekao je Boban Janković.

SRBIJA GRADOVI