Stručne obuke za lakše zapošljavanje u Mionici uz podršku Kraljevine Norveške !!!

U Novom Sadu uhapšena V. Đ. (1992) jer je pokušala da otme torbu i novčanik devojci na autobuskom stajalištu !!!

  • Izvor, foto : Petar Janjatović

30/01/2020

Mionica, 30. januar 2020. – Sertifikate o završenoj stručnoj obuci u hotelijerstvu, koja je organizovana uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Srbija“, danas je u Mionici dobilo 24 polaznika.

 Mionica, 30. januar 2020. – Sertifikate o završenoj stručnoj obuci u hotelijerstvu, koja je organizovana uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Srbija“, danas je u Mionici dobilo 24 polaznika. Opština Mionica sprovela je projekat „Promena perspektive”, koji osnažava nezaposlene pripadnike marginalizovanih grupa kroz stručno osposobljavanje i treninge za lični razvoj, da pronađu posao.

  Tromesečnu stručnu obuku pohađalo je 24 nezaposlenih (18 žena i šest muškaraca), što je obuhvatalo kurseve za konobare, kuvare i rad na održavanju hotela. Osim toga, polaznici su učili engleski jezik i rad na računaru, da bi njihova konkurentnost na tržištu rada bila veća. Nakon sprovedene obuke, predviđena je organizacija sastanka sa predstavnicima poslovnog sektora i potencijalnim poslodavcima.

  „Mionica je sve zastupljenija u projektima koje finansiraju strani donatori, te smo zahvalni Kraljevini Norveškoj za podršku projektu koji je doprineo da nezaposleni iz ranjivih grupa dobiju neophodna znanja koja će im pomoći da unaprede svoje živote i osiguraju egzistenciju“, rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Projekat „Promena perspektive” finansira Kraljevina Norveška za 9.400 evra, dok opština Mionica učestvuje sa 1.100 evra.


„Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”, kao i opštine Mionica, danas 24 nezaposlenih dobija šansu da lakše pronađe posao u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva. Verujem da ćete uz nova znanja i veštine biti odlični kandidati za poslove, a da ćete vrednim radom uspeti da izgradite vašu ekonomsku stabilnost i da unapredite turističku ponudu Mionice“, rekao je menadžer programa UNOPS Bojan Kovačević.

Kraljevina Norveška preko projekta „Norveška za vas – Srbija“ podržava šest projekata za povećanje zapošljivosti. Opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište dobile su poršku za sprovođenje različitih vrsta obuka u javnom i privatnom sektoru za 102 osobe, nakon čega će njih 50 dobiti posao. Podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništva – mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.
Ove aktivnosti, Kraljevina Norveška finansira sa 60.000 evra, dok opštine ukupno izdvajaju 16.500 evra.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA ČAČAK