Povodom Dana Muzeja u Smederevu svečano otvaranje nove osnovne postavke smederevskog muzeja „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“!!!

10/04/2018

[views]

Povodom Dana Muzeja u Smederevu u četvrtak 12. aprila u 13.00 časova biće priređeno svečano otvaranje nove osnovne postavke smederevskog muzeja „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“.

style=“text-align: center;“>foto wikipedia

Izložba „Smedrevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ je nova postavka Muzeja u Smederevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj“ Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ je sastavni deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finasnijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI