Performans pod nazivom “Baletsko popodne” u KC Novi Sad!!!

24/03/2018

[views]

Novi Sad-Završni performans učesnika radionice “Masterclass Series” biće održan 25. marta 2018. godine u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada s početkom u 16 časova.

trong>Od 16. do 25. marta 2018. godine u Baletskom studiju Ludens, po prvi put u Novom Sadu biće održana masterklas radionica klasičnog baleta za odrasle sa gostujućim pedagogom iz San Franciska, SAD, Nejtanom Kotamom. Performans pod nazivom “Baletsko popodne” kao cilj ima da prikaže originalne plesne numere u koreografiji Nejtana Kotama, a koje će izvesti preko 30 učesnika radionice.

Ova radionica namenjena je odraslim osobama koje se klasičnim baletom bave rekreativno, a polaznici su podeljeni u dve grupe: početnu, koja je namenjena onima bez ili sa minimalnim predžnanjem, i srednju/naprednu u kojoj će sa koreografom raditi plesači koji imaju formalno ili dugogodišnje neformalno obrazovanje iz oblasti klasičnog baleta. Kroz desetodnevni program, koreograf i učesnici će zajedno učestvovati u kreiranju originalnog plesnog performansa, kao i promociji klasičnog baleta i načinima na koji novosađani mogu aktivno da se bave ovom umetnošću. Osim odraslih učesnika radionice, na performansu će nastupiti i najstarija dečja grupa Baletskog studija Ludens (deca od 8 do 10 godina) sa koreografijama koje će za njih biti osmišljene specijalno za ovu priliku. Performans traje okvirno 45 minuta.

O koreografu: Nejtan Kotam je igrač i koreograf posvećen širenju interesovanja za baletsku i pozorišnu umetnost. Tokom svog odrastanja u Bufalu, Njujorku i Mauntin Vestu, Nejtan je bio izložen pozorištu i muzici, te ih je spojio u izučavanju baleta na Univeryitetu Birmingem Jang. Nakon završenih osnovnih studija iz oblasti sociologije, Nejtan je završio master studije iz oblasti plesa na Univerzitetu u Arizoni. Kao baletski umetnik igrao je širom sveta, između ostalog u Okland baletu, Bay Point baletu, Nortern baletu i Narodnom pozorištu u Beogradu. 2013. godine osnovao je svoju trupu Mannakin Theater and Dance, baziranu u San Francisku, kako bi imao priliku da prikaže svoju koreografiju i umetničku viziju. Sa ovom trupom, Nejtan je stvorio brojna koreografska dela, održao tri turneje širom Srbije, i učestvovao u humanitarnim programima namenjenim izbeglicama iz Avganistana i Sirije u Bugarskoj.

O organizatoru: Baletski studio Ludens osnovan je 1994. godine od strane solistkinje Baleta Srpskog narodnog pozorišta, Mire Ruškuc. U Studiju šansu da izučavaju umetnost klasičnog baleta imaju deca od napunjene 4. godine pa do polaska u baletsku školu, ali i odrasli sa ili bez igračkog iskustva koji imaju želju da se bave ovom vrstom umetničke igre. U okviru rada Studija izvedeno je preko 45 originalnih dečijih baletskih predstava, a učenici, osim toga, imaju prilike da svoje scensko umeće pokažu na različitim manifestacijama, takmičenjima i TV nastupima.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI