Milanovačko pozorište po četvrti put u borbi za „Milivojev štap i šešir“!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

31/01/2018

G. Milanovac-Drama „Tvrdica“, autora Žana batista Poklena Molijera, koju je na scenu Milanovačkog teatra postavio Branko Knežević, jedna je od pet najboljih predstava u 2017. godini i biće izvedena u Požarevcu na završnici festivala varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir”.

trong>Festival posvećen jednom od najvećih bardova srpskog glumišta Milivoju Živanoviću organizuje se 14 put i biće realizovan od 23. do 28 februara.
Pored Milanovčana, za najprestižniju nacionalnu glumačku nagradu „Milivojev štap i šešir“, ove godine nadmetaće se i gradska pozorišta iz: Valjeva, Beograda, Jagodine i Požarevca.
Na svečanom završetku Festivala, 28. februara 2018. godine revijalno će nastupiti pozorište “Kreativni haos“ iz Smedereva, ovogodišnji pobednik regionalnog festivala „Živka Matić“. U čast pobednika, oni će izvesti predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“.
Nastup Milanovačkog pozorišta, na velikoj sceni Centra za kulturu u Požarevcu
predviđen je za 27. februar. Pored „Tvrdice“, posetioci Festivala, ali i svi
eminentni pozorišni umetnici koji će tih dana boraviti u Požarevcu, moći će da
pogledaju i predstave: „Maratonci trče počasni krug“, (Valjevo, Centar za kulturu – KUD „Abrašević“), „Idemo u lov“, (Požarevac, Pozorište „Milivoje Živanović“ Centra za kulturu), „Zatvorski bluz“, (Beograd, Peta Beogradska gimnazija) i „Ne igraj na Engleze“ (Jagodina, Temple of Art).

Molijerova „Tvrdica“, po oceni književnih kritičara, je delo koje se ubraja među najveće klasike svetske književnosti.
Radnja priče je jedinstvena, sažeta i vrlo jasna, pa ne čudi što je „Tvrdica“, iako napisana 1668. godine aktuelna i u današnje vreme. Centralna ličnost ove komedije karaktera je stari Harpagon. Svi ostali likovi su tu da bi istakli gramzivost i tvrdičluk glavnog junaka. Na originalan način, kroz različite komične situacije Molijer ispoljava i nedostatke svih ostalih likova, nastojeći da istakne da niko nije savršen.
Iako je cilj komedije da nasmeje, ne može se prenebregnuti činjenica da će se, nakon predstave, mnogi gledaoci zapitati da li se kroz vekove, osim kostima, išta promenilo. (Odličnu kostimografiju potpisuje Biljana Knežević)
Interesantno je pomenuti da većina likova ima glumačku alternaciju i da u ovom, najvećem projektu Milanovačkog pozorišta u proteklih 15 godina, većinu uloga, tumače mlađe glumačke snage.
U Požarevcu, „Tvrdicu“ će predstaviti: Branko Nedeljković (Harpagon), Viktor Vujić (Kleant), Tatjana Rašić (Eliza), Krsman Nedeljković (Valer), Jana Drobnjak (Marijana), Branko Knežević (Anselm), Marija Krsmanović (Frosina), Milan Aćimović (Gazda Simon), Draško Obrenović (Žak), Pavle Steković (La Fleš), Đurđa Vujičić (Kloda), Predrag Damnjanović (La Merliš), Marija Todorović (Markiza) i Aleksandar Avramović (Komesar).

ANTRFILE
Dosadašnje nagrade Milanovačkog pozorišta sa festivala u Požarevcu:
• Nagrada za slikovito kreiranje lika: Marija Krsmanović (2017. godina), Marija Todorović (2016. godina) i Draško Obrenović (2014. godina).
• Nagrada „Milivojev štap“: Draško Obrenović (2017. godina), Branko Knežević (2016. godina), Predrag Lošić (2014. godina),
• Nagrada „Milivojev šešir“: Draško Obrenović (2017. godina), Predrag Lošić (2014. godina)

SRBIJA GRADOVI