Izložba karikatura PARDON Špira Radulovića zvanično je otvorena u petak 2.februara u 19 sati u Galeriji KC Kruševca!!!

03/02/2018

Kruševac-Izložba karikatura PARDON Špira Radulovića, dobitnika prve nagrade za karikaturu na 25.Međunarodnom festivalu Zlatna kaciga zvanično je otvorena u petak 2.februara u 19 sati u Galeriji KCK.

style=“text-align: center;“>foto KC Kruševac

Prisutnima se obratila Violeta Kapalarević direktorka KCK, a o stvaralaštvu autora govorio je Goran Ćeličanin, predsednik žirija za karikaturu Međunarodnog festivala Zlatna Kaciga.

Autor je pozdravio sve prisutne i izrazio veliko zadovoljstvo zbog mogućnosti da svoje stvaralaštvo predstavi po drugi put u Kruševcu.

Špiro Radulović je rođen u Podgorici 1942. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kao lekar i doktor nauka penzionisan je kao univerziteski profesor mikrobiologije i parazitologije.

Karikature objavljuje odkad je bio u srednjoj školi. Prvi radovi su mu objavljeni u Glasu Istre u Puli kada je imao 14 godina. Od tada je objavio preko deset hiljada karikatura u domaćim publikacijama (Jež, Politika, Ilustrovana politika, Intervju, Novosti, Veseli svet, NIN, Glas javnosti …)

Nagrađivan je oko pedeset puta u zemlji i inostranstvu. Najznačajnije nadrade je dobio u Montrealu (Kanada), Gabrovu (Bugarska), Sintri (Portugalija), Beogradu …

Individualne izložbe karikatura je imao u Njujorku, Beogradu, Sofiji, Istanbulu, Puli, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu…

Objavio je dve knjige karikatura: Trijumfalna kapija i Anpasan. Ilustrovao je preko 15 knjiga naših satiričara.Član je udruženja karikaturist FEKO Srbija.

Osnivač je Međunarodnog konkursa karikatura ,,Aleksandar Klas“ u Beogradu i član borda Salona antiratne karikature u Kragujevcu. Bio je član žirija brojnih međunarodnih konkursa karikature u zemlj i inostranstvu.

Sada je karikaturista Ilustrovane politike i direktor portala Animal kartoon (www.animalcartoon.net) koji je pokrenuo međunarodni konkurs karikatura o životinjama.

Izložba će biti otvorena do kraja februara tekuće godine.

SRBIJA GRADOVI