Milojević-Zvezda je izazov, san !!!

  • Izvor: novosti.rs

18/12/2017

Milojević za “Novosti”: Probudili smo Zvezdu!

Bitno je šta ostavljate iza sebe. Igračima nikada nisam dozvoljavao alibi. Imam ugovor do kraja godine i ne opterećujem se time – poručio je trener crveno-belih

Foto: youtube-printsreen

VLADAN Milojević veruje u rad, poštovanje, disciplinu. Trener Crvene zvezde hrabro je kročio na “Marakanu” u junu, svestan da veliki klub može da ga proguta isto koliko mu je bila odskočna daska da se potvrdi kao jedan od najperspektivnijih srpskih stručnjaka.

Na jesen za pamćenje, plasman u šesnaestini finala Lige Evrope, liderska pozicija u Superligi sa devet bodova prednosti u odnosu na Partizan, 47-godišnji stručnjak gleda samo kao na prolazno vreme u sezoni.

– Ciljevi su najveći, zadovoljni smo postignutim, generalno uvek može bolje – počeo je Vladan razgovor za “Novosti”, o uspesima, filozofiji, odnosima, budućnosti.

I vratili smo se u jun, kad je hrabro prihvatio ponudu.

– Zvezda je izazov, san. Ali, morate da budete jaki i psihološki snažni da je preuzmete. Nisam imao sumnje u sebe, bilo je bitno da sa saradnicima dam sve od sebe. Bitno je šta ostavljate iza sebe, a ne priča da li je Milojević dobar trener ili ne. Klop je jednom rekao “ne pričajte o meni sada, već kad budem otišao”. Dužni ste da napravite pomak. Nisam neko iza koga će ostati potop. Da li ćemo nešto postići ili nećemo ne znam, ali drago mi je što već sada mogu da se osvrnem i kažem da sam nešto ostavio iza sebe. Zadatak je da postavite bazu za budućnost.

Uvek se ponašao po narodnoj “radim kao da ću ostati 100 godina, a spreman sam sutra da odem”.

– Volim da radim, a ako vidim da ne mogu ništa da uradim neću da uzimam klub. Kad procenim situaciju i vidim da ne ide ja se povučem. Ne zato što se plašim, već ne želim da radim nešto da bih bio tu. Treba raditi i osećati se lepo, a ja uživam sa ovim momcima.

Od prvog dana Milojević je verovao u sebe, rad, u sve to je ubedio igrače, ušao im u glavu.

– Ako samo radite ili ako samo verujete ne možete ništa da postignete. Poenta je da ne odvajate jedno i drugo. Ne smete sebi da pravite alibi. On ne sme da postoji. Igračima nikad to nisam dozvoljavao. Uvek ćemo da uzmemo da smo mi krivi. Kad igrači veruju u to što rade, oni će vrednije i da rade. Naš uspeh je građen na poštovanju, na tome insistiram. Kad se nešto dogovorimo to mora da se poštuje. Svi su oni izvanredni igrači, ali to moraju da pokažu. Sve se zaboravlja, samo rezultat ostaje.

Ne može da se funkcioniše u haosu, disciplina je obavezna.

– Kad pričam o disciplini ne pričamo o vojničkoj. Samo ne volim da me neko laže. Želim da mi igrač kaže “šefe, to sam uradio”. Onda to rešimo, pa idemo dalje. Ne moram ja da im kažem kako su igrali, znaju to oni sami. Svesni su da sam iskren prema njima, nisam populista, ne pričam ono što se njima sviđa. Dajem im mogućnost da budu svesni da samo svojim radom i ponašanjem imaju svoje mesto u ekipi. Igramo fudbal ne da bismo igrali već da bismo pobeđivali.

S obzirom na sve okolnosti tokom sezone, Vladan ističe da je ponosan.

– Zvezda je klub kome su ciljevi standardno najviši, a na nama je da probamo da ih ostvarimo. Rezultati jesu generatori uspeha, ali meni je drago da se Zvezda polako budi. Neću da kažem da se probudila, ali sve strukture su se pokrenule i dešavaju se neke lepe stvari. Ponosan sam na to što je omladinska škola dobila terene, što će ti isti klinci kad mene ne bude ovde moći da daju doprinos. Zvezdi je samo potrebno vreme da se vrati u krem evropskog fudbala

Bazu tima nasledio je od Božovića, ističe da su promene u prelaznom roku normalne. Biće ih i u januaru.

– Ono što je dobro treba ostaviti. Zvezda nije prošle sezone osvojila titulu, dešavalo se šta se dešavalo, ali niko ne može da kaže da nije imala tim. Božović je ostavio šampionski sastav, bio je lider do par kola pred kraj. Zasluge idu i Božoviću koji je ostavio svoj pečat. Dobar deo igrača je on doveo, pa smo pravili jednu dodatnu selekciju, sada ćemo napraviti novu. Lakše je sada jer imamo mnogo igrača koji znaju sve naše principe. Rezultati su generator svega, menjamo imidž, pa je mnogima Zvezda sad interesantna.

Devizom “izađi i bori se” Zvezda je prošla kroz Evropu, na CSKA će se izaći sa istom filozofijom.

– Nemam dva principa, samo jedan. Poštujemo CSKA, ali ništa manje ili više od Kelna ili Arsenala… Mi imamo potcenjivački mentalitet, pa unapred ili dobijamo ili gubimo. A, vi ne znate da li nešto možete ili ne možete. Moramo da radimo, verujemo, da se borimo. Tako ćemo izaći na CSKA. Svi smo deo velikog kluba i imamo obavezu da probamo da izađemo kao pobedniici. A, pobednika dvomeča odlučuje milion nekih stvari.

Uz plus devet u šampionatu, Milojević je zadovoljan što je uspeo da podeli minutaže kroz 38 mečeva tokom jeseni, da vidi i mlađe na delu. Samo titula je važna.

– Startujemo kao da je egal. Želim samo da svaki meč igramo na pobedu. Crta se podvlači na kraju, sve je ovo neko prolazno vreme. Momci su dali sve od sebe.

Ne krije da bi voleo u timu da ima što više domaćih igrača, pogotovo poniklih na “Marakani”, jer oni znaju šta je Zvezda, a u 2018. je poželeo:

– Mnogo zdravlja, sreće, poštovanja i da budemo pametni. Kad to imamo sve ostalo je lako…

KASNO SAM OTIŠAO IZ ČUKE
KAD bi mogao da vrati vreme, Milojević ne bi ostao u Čukaričkom posle osvojenog Kupa Srbije:
– Ponudio sam ostavku, ali me gazda nije pustio. Znao sam postoji određen problem u klubu, znao sam da ću otići na ružan način. To je bila cena koju sam hteo da platim. A platio sam je zato što sam voleo Čuku. Znao sam da će doći trenutak kad ću postati nebitan. Kasnije sam podneo ostavku i otišao kako sam otišao.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

SPORT