Marija Topalović-„Izolaciju pretvaramo u kreaciju“ !!!

  • Autor: Saša Prokić

15/04/2020

Mlada Kraljevčanka, Marija Topalović, ne izgleda tako, obično ime, a veliki umetnik !!! 

Ona radi freskopis, ikonopis, ulje na platnu, mozaik, reljef i skulpture. Njen opus je, kako kaže, još uvek raznolik. jer većinu svog vremena provodi u radu po narudžbini, ali pored slikarskih tehnika ni pevačke tehnike joj nisu strane. Takodje se bavi crkvenim pojanjem i izvornim pevanjem !!!


trong>Marija Topolavić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek za  zidno slikarstvo i dizajn u Kragujevcu 2012. godine.  Kako je ovo  njen životni poziv, njen moto je “Živim istinu da „umetnost ne biraš ti, već ona bira tebe“.

 “Još pre fakulteta kroz srednje stručno obrazovanje kao tehničar za konzervaciju i restauraciju, upoznala sam se sa tehnologijom slikarstva”, rekla je Marija za naš portal.


Za vreme vanrednog stanja, Marija je radila mozaik sa floralnim motivima, i o tome nam je rekla sledeće: “O ovom mozaiku najbolje govore utisci gđe Dragice Repaja, po čijoj želji sam radila mozaik: “ Kad uđem u svoju kuću, uvek sam gledala u ovaj zid i zamišljala tako nešto, neobično, nešto nesvakidašnje, neponovljivo. A onda je stigla umetnica Marija i dogovor je bio da se napravi jedan mozaik. Ovaj mozaik je rađen danima i noćima. 

m2
m3
m5
m6

KLIK NA SLIKU

U ovaj mozaik je mnogo truda uloženo u toliko je njegova vrednost veća. Ne zna se da li je više bio rad ili ljubav. Ja sa zadovoljstvom pozdravljam moju kćerku Lorenu kojoj Marija i ja ostavljamo ovo delo za sva vremena“ .

Ovo je samo početak ove tridesetjednogodišnje  umetnice o kojoj će se tek pisati, i kako o njoj, tako i o njenim nesvakidašnjim radovama, jer u svetu mozaika malo je žena koje rade mozaik …

https://www.youtube.com/watch?v=6hFMvB8TqAIhttps://www.youtube.com/watch?v=iqo7gFvpwMU

Umetnost  mozaika je moderna koliko i istorijska. Mozaici se trebaju redovno razmatrati, u aplikacijama za dizajn enterijera i eksterijera kako bi se dodale klasične karakteristike.

Ako ste zainteresovani da i vaš prostor uredite ovako, kao što je na slikama, za više informacija Mariju možete je kontaktirati putem e-maila topalovicartist@gmail.com, kao i preko drustvenih mreža: instagram-@topalovic_artist i preko facebook-a @topalovicart

MOZAIK ŽIVOTA