Samostalna izložba Danijele Paracki „HarmoniJA = knjige“ !!!

16/09/2021

Danijela Paracki, samostalna izložba radova HarmoniJA = knjige, otvara se 17. septembra 2021. u 19 sati, u Rančićevoj kući – galeriji Centra za kulturu Grocka i predstavlja selekciju radova nastalih u dve i po decenije stvaralaštva ove grafičke dizajnerke. 

U nastavku programa, od 20 časova u ambijentu bašte varoške Rančićeve kuće nastupiće poznati sastav „EJO – Ethno Jazz Orchestra“ u okviru Letnjeg muzičkog programa „Muzička bašta 2021“.

Danijela Paracki – HamoniJA = knjige – četvrt veka uspešnog rada

Izložene publikacije na specifičan način akcentuju smisao dizajna, naglašavajući da se među neophodnim elementima knjige, kataloga i monografija, dizajn izdvaja kao posebno upečatljiv deo čiji je zadatak da obezbedi kvalitetnu komunikaciju između čitaoca i teksta. Prateći najviše standarde dizanerske prakse, Danijela Paracki nam izborom ponuđenih radova na ovoj izložbi omogućava neposredno sagledavanje značaja uspešne saradnje dizajnera sa autorom teksta i urednikom knjige. Upravo ta komunikacija i saradnja pruža čvrstu povezanost pisanog sadržaja i vizuelnog utiska koji su preduslov nastanka dobre knjige.

Ime Danijele Paracki zauzima istaknuto mesto među onima koji se bave grafičkom opremom knjige. Autor je dizajna gotovo 200 publikacija i raznovrsnog grafičkog materijala za Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjene umetnosti, Galeriju SANU, Muzej Nikole Tesle, Arheološki institut u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, Francuski institut u Srbiji, Kreativni centar i druge institucije i izdavačke kuće. Kreirala je vizuelni identitet većeg broja značajnih muzejskih postavki u Beogradu.


Danijela Paracki – kratka biografija

Danijela Paracki rođena je u Aranđelovcu, osnovnu školu „Nada Purić“ završila je u Valjevu, a Školu za industrijsko oblikovanje proizvoda, smer – dizajn ambalaže u Beogradu, gde i živi od 1987. godine.

Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu diplomirala je 1996. godine u klasi profesora Bogdana Kršića odsek Grafika knjige. Nastavila je postdiplomske studije kod istog profesora, a 1998. završila specijalizaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti (Ecole des Arts Appliques) u Ženevi.

Vlasnica je Plakete za za najbolji diplomski projekat na izložbi „Diploma ’96“ za rad iz predmeta – Pismo, kod prof. Aleksandra Dodiga (pet kaligrafskih svitaka „Soneti“ – William Shakespeare), Pohvale Stručnog kolegijuma Muzeja primenjene umetnosti za dizajn kataloga „Moda u Beogradu 1918–1941“ na 33. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2001. godine, i Specijalnog priznanja ULUPUDS-a za dizajn kataloga „Primenjena umetnost i Beograd 1918–1941“ na 44. Majskoj izložbi, održanoj u Beogradu 2012. godine.

Tokom 2018. godine, Danijela je izabrana u Umetnički savet ULUPUDS-a. 2018. i 2019. godine, bila je član žirija za dodelu nagrade ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu. Žiri za nagrade 52. Majske izložbe ULUPUDS-a (Umetnički) prevrat je 30.10.2020. godine dodelio 11 nagrada, a jednu od tri pohvale je dobila Danijela Paracki za Otisak vremena.

Prethodna samostalna izložba „Prostor knjige“ održana je u maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu od 5. do 14. septembra 2016. godine.

U okviru izložbe „Prostor knjige“ bila su predstavljena reprezentativna ostvarenja iz njenog bogatog dizajnerskog opusa – knjigama koje su nastajale od 1996. godine. Izložene publikacije ukazuju na to da je reč o autoru koji ume da odgovori na različite izazove i zahteve, ali i da istovremeno zadrži autonomnost dizajnerske struke i ispolji vlastiti kreativni potencijal. One su nastajale u interakciji – u kreativnom dijalogu sa autorima teksta – a odlikuje ih visok estetski nivo grafičkih i tipografskih rešenja, koja diskretno ali nepogrešivo prate i upotpunjuju osnovnu ideju sadržine. Monografije posvećene Olgi Jevrić, Lazaru Trifunoviću, Petru Omčikusu, Bati Mihailoviću, Nikoli Tesli, katalozi izložbi Moda u Beogradu 1918-1941, Primenjena umetnost i Beograd 1918-1941, Sava Rakočević – slike i crteži, Konstantin Veliki i Milanski edikt 313, Rubensovi krugovi, problemske studije Gamzigrad – Felix Romuliana, Beogradska tvrđava, Gradska keramika Beograda, Pokloni Sofije i Milojka Dunjića i druge publikacije koje je dizajnirala Danijela Paracki u domaćoj su sredini retki i svetli primeri inventivnosti grafičke opreme i visokoprofesionalnog odnosa dizajnera prema štivu koje vizuelno oblikuje. Proistekao iz istinskog razumevanja problematike teksta i kritičkog promišljanja o raspoloživom ilustrativnom materijalu, grafički dizajn Danijele Paracki izdvaja se kao paradigma, estetički i etički uzor, i tako se interpolira u tkivo širih društvenih odgovornosti. Zahvaljujući tome, Danijela Paracki je tokom svoje dvadeset godina duge karijere stekla status respektabilnog saradnika mnogih institucija nauke, kulture i umetnosti u Beogradu, kao što su Arheološki institut i Galerija SANU, Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjenih umetnosti, Muzej nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda, Francuski kulturni centar i druge. (Izvor: Univerzitet Singidunum)

Danijela Paracki je, između ostalog, dizajnirala knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje i član je Saveta Festivala Testival.

KULTURA VESTI GRADA BEOGRAD