Predavanje „Sveti Petar Cetinjski – ideja mitropolita Petra I Petrovića Njegoša o obnovi srpske države“ na Jutjub kanalu KCNS!!!

  • Izvor: KCNS

18/06/2020

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Sveti Petar Cetinjski – ideja mitropolita Petra I Petrovića Njegoša o obnovi srpske države“ možete pogledati 26. juna u 20 časova na našem Jutjub kanalu.

trong>Sveti Petar, mitropolit cetinjski, rođen je 1. aprila 1749. god. u Njegušima, od oca Marka i majke Marije, rođene Martinović. Kada je Petru bilo 10 godina, mitropolit Sava Petrović, stric Petrovog oca Marka, doveo ga je u Cetinjski manastir „da uči knjigu“.

U dvanaestoj godini je primio monaški podstrig, u petnaestoj je poslat u Rusiju na dalje školovanje. Kada se 1766. godine upokojio mitropolit Vasilije, jeromonah Petar se vratio na Cetinje. Vladika Sava ga je ubrzo rukopložio za jeromonaha, a nešto kasnije ga je proizveo u čin arhimandrita.


Sa blagoslovom mitropolita Save 1777. godine odlazi u Rusiju da prikupi pomoć i traži zaštitu svog srpskog naroda. Po upokojenju mitropolita Save 1781. godine za njegovog naslednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je posle tri godine umro. Tada je za duhovnog i svetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović. Hirotonisao ga je u episkopa u Sremskim Karlovcima 1784. godine mitropolit Mojsije Putnik.

 Sveti Petar Cetinjski se posebno zalagao da spreči krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. Dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću, nekoliko pesama i preko 260 arhipastirskih poslanica. Posle 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu u Cetinjskom manastiru, 1830. godine u 81 godini zemaljskog života. Žitije i Službu Svetom Petru Cetinjskom napisao je 1893. godine beogradski mitropolit Mihailo na osnovu istorijskih izvora i usmenog kazivanja cetinjskog mitropolita Mitrofana Bana. 

Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao sveti još za života. Mnogi hramovi širom Srpske Patrijaršije posvećeni su ovom svetitelju. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD