Od 19. avgusta „29. Dani srpskog duhovnog preobraženja“ u Despotovcu !!!

  • Autor: MEDIA PS / Ž. Prokić

15/08/2021

U Despotovcu će se od Preobraženja, 19. avgusta, pa do 29. avgusta održavati 29. Dani srpskog duhovnog preobraženja.

U četvrtak, 19. avgusta, u biblioteci Resavska Škola u Despotovcu od 18 časova biće predstavljen zbornik sa naučnog skupa Srednji vek u srpskoj nauci,istoriji, književnosti i umetnosti XI i to onlajn. 

Nakon toga, od 20 časova,  na trgu Despota Stefana Lazarevića biće svečano otvoreni 29. Dani srpskoga duhovnog preobraženja u Despotovcu i Manasiji.

Zatim, u petak, 20. avgusta, u 9 časova, u Narodnoj biblioteci Resavska škola će biti održan onlajn skup Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti XII.

Nakon toga će u Galeriji Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ od 18 časova biti otvorena izložba slika slikara Joškina Šiljana, a od 20 časova če u Centru za kulturu biti održan koncert mladih talenata Despotovca.


U subotu 21. avgusta, će od 18 časova biti otvorena izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2021“ a od 19 časova će u Holu Centra za kulturu biti otvorena izložba slika Radosava Stojanovića Rake.

A iste večeri, od 20,15 časova će na Trgu despota Stefaa Lazarevića prisutnima pevati Ivana Peters i Ana Stanić.

U nedelju, 22. avgusta, od 20,15 na Trgu despota Stefana Lazarevića biće Veče etno džeza i biće održan koncert Duleta Resavca i Stoiks benda.

U ponedeljak, 23. avgusta, od 19 časova, u Centru za kulturu biće izvedena predstava „Lina od kamena sladja“,  a od 20,30 časova će na Trgu despota Stefana Lazarevića pred prisutnima pevati grupa Leksington.

U utorak, 24. avgusta, na Trgu despota Stefana Lazarevića od 20,15 časova biće održan Kabare “ Cimet i vanila“, u kome igraju Vesna Stanković, Snežana Nešković i Milica Janketić.

U sredu, 25. avgusta, u Centru za kulturu biće igrana pozorišna predstava za decu „Smešna bajka“, teatra Resava iz Despotovca, u režiji Nemanje Radivojevića.

Od 20 časova će u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ biti održano Književno veče posvećeno stvaralaštvu Ivana Lalića.

U četvrtak, 26. avgusta, u  gradskom parku biće održana Smotra narodnog umeća i stvaralaštva.

A uveče, od 20 časova, u Centru za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ biće odigrana predstava Ženski razgovori, pozorišta iz Trstenika.


U petak, 27. avgusta, u okviru manifestacije, počeće Medjunarodni viteški festival „JUST OUT 2021“, gde će od 20 časova kod manastira Manasije biti svečano otvaranje i defile viteških grupa.

U subotu, 28. avgusta, od 10 časova počeće zvanično održavanje Medjunarodnog viteškog festivala „JUST OUT 2021“.

Od 20,15 časova, na Trgu despota Stefana Lazarevića svečano će biti zatvoreni 29. Dani duhovnoga srpskog stvatalaštva i pri tom će sve prisutne svojom igrom zabaviti Folklorni ansambl Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“.

A u nedelju, 29. avgusta, viteškim nadmetanjima, prikazima srednjovekovnih zanata i veština u viteškom selu, biće svečano zatvoren i 7. Medjunarodni viteški festival „JUST OUT 2021“.

KULTURA VESTI GRADA DESPOTOVAC